23 octombrie 2020, 14:46

Universitatea de Vest din Timișoara lansează in premiera primul curs dedicat Revoluției

Universitatea de Vest din Timișoara a organizat, joi 21 februarie, conferința de prezentare a programului aniversar „Timișoara, trei decenii de libertate”.

“Programul dedicat celebrării a trei decenii de la Revoluția de la Timișoara, moment istoric ce a însemnat eliberarea orașului de comunism și a antrenat mișcări revoluționare în Capitală și în toată țara, va cuprinde manifestări ce se vor derula pe tot parcursul anului, începând prin introducerea în curricula universitară a primului curs universitar transversal dedicat Revoluției de la Timișoara din 1989, o premieră națională ce este firesc să o consemnăm la Timișoara”, a subliniat rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Cursul “Revoluția de la Timișoara din 1989” debutează în acest semestru al anului universitar 2018-2019, va avea un orar săptămânal de două ore, urmând ca să fie punctat prin două credite de studiu la exeminarea finală. Înscrierea este deschisă de luni 25 februarie, realizîndu-se la secretariatele facultăților din UVT, iar orele urmează sa fie programate începând din prima săptămână a lunii martie.

Pe lângă faptul că acest curs transversal este o premieră națională, merită subliniată decizia luată de Universitatea de Vest Timișoara, de a oferi posibilitatea de înscriere la curs oricărui student din centrul universitar timișorean, din toate universitățile și de la toate facultățile, scrie ziuadevest.ro.

Mai mult chiar, sunt bineveniți să se înscrie pentru a urma acest curs și elevii care își doresc să cunoască cele mai importante etape și personaje cheie ale Revoluției de la Timișoara din 1989.

Formularul de înscriere se va afla online pe site-ul uvt.ro începând de luni 25 fabruarie 2019.

Prof. Marilen Pirtea a prezentat liniile principale ale acestui program, alături de universitarii din comitetul de organizare: prof.dr. Marcel Tolcea, lector.dr. Vasile Szabo, prof.dr. Vasile Docea, prof.dr. Vasile Popovici.

Din partea Fundației Naționale a Revoluției din Decembrie 1989, partener al UVT în program, a participat la conferință vicepreședintele Dan Moisescu, care a punctat valoarea istorică și culturală a organizării cursului transversal dedicat Revoluției de la Timișoara. El a mulțumit public inițiatorilor și universității pentru prilejul pe care îl au acum figuri importante ale momentelor din 1989, participanți la Revoluție, de a relata și evoca zilele de schimbări radicale din 1989 în mijlocul studenților și a publicului larg.

Vasile Szabo a arătat temele de conținut ale disciplinei nou introduse în curricula universitară prin acest curs transversal: Elemente cronologice ale Revoluției din decembrie 1989; Mișcări de protest, rezistență și dizidenți în Români; De la revoltă locală la revoluție națională; Figuri importante ale Revoluției din 1989; Piramida structurilor de represiune; Morți, răniți și salvatori; Vinovați, inculpați și procese; Suferință și speranță în unitățile sanitare; Anchetarea răniților în spitale; Căutarea morților și a celor dispăruți; Cazuri controversate de morți în spitale; Sindromul Timișoara: anatomia unei mistificări; Noile structuri ale puterii; De la Revoluție la Proclamația de la Timișoara.

Programul anual dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția din 1989 de la Timișoara mai cuprinde: dezvoltarea unui site în română și engleză despre Revoluția din Timișoara 1989; deschiderea unui Centru de Studii cu activitate dedicată orașului revoluționar; editarea unui volum aniversar, util pentru evocarea perioadei revoluționare din Decembrie 1989 la Timișoara.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.