25 aprilie 2024, 21:08

V-ați schimba dieta pentru totdeauna dacă ați ști că ați putea adăuga până la 10 ani de viață?

Un tânăr adult din SUA ar putea adăuga mai mult de un deceniu la speranța de viață, schimbându-și dieta de la una tipic occidentală la o dietă optimizată, care include mai multe leguminoase, cereale integrale și nuci și mai puțină carne roșie și procesată. Pentru persoanele în vârstă, câștigurile anticipate ale speranței de viață din astfel de modificări ale dietei ar fi mai mici, dar totuși substanțiale, scrie neurosciencenews.com.

Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Bergen, Norvegia, ne dă și motivele pentru care s-o facem. Desigur, schimbarea trebuie realizată la tinerețe, pentru a-i vedea efectele.

Pentru adulții tineri din Statele Unite, modelul estimează că o schimbare susținută de la o dietă tipic occidentală la dieta optimă începând cu vârsta de 20 de ani ar crește speranța de viață cu mai mult de un deceniu pentru femei (10,7 [interval de incertitudine 5,9-14,1] ani) și bărbați (13,0 [6,9-17,3] ani).
Trecerea de la o dietă tipică la o dietă optimizată la vârsta de 60 de ani ar putea crește speranța de viață cu 8,0 ani pentru femei și 8,8 ani pentru bărbați, iar persoanele de 80 de ani ar putea câștiga 3,4 ani (femei: 2,1-4,7 și bărbați: 2,1-4,8) de la astfel de modificări ale dietei.
Alimentația este fundamentală pentru sănătate și, la scară mondială, se estimează că factorii de risc alimentar provoacă 11 milioane de decese.
În noul studiu, cercetătorii au utilizat meta-analizele și datele existente din studiul Global Burden of Diseases pentru a construi un model care permite estimarea instantanee a efectului asupra speranței de viață al unei game întregi de schimbări alimentare.
”A înțelege potențialul relativ pentru sănătate al diferitelor grupe alimentare ar putea permite oamenilor să realizeze câștiguri în materie de sănătate realizabile și semnificative, spun autorii. Calculatorul Food4HealthyLife ar putea fi o unealtă utilă pentru clinicieni, decidenți și profani, pentru a înțelege impactul asupra sănătății pe care îl au alegerile alimentare”, susțin autorii.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol