15 aprilie 2024, 19:13

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani. În România ar beneficia de această măsură 3 milioane de şoferi

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani în România, potrivit unei propuneri legislative adoptate cu majoritate de voturi în Senat. În acelaşi timp, pentru creşterea siguranţei rutiere, şoferii de peste 70 de ani îşi vor reînnoi permisele de conducere o dată la 5 ani, iar cei care au peste 80 de ani odată la 2 ani.

Creşterea valabilităţii permiselor de conducere la 15 ani în România respectă normele europene, arată iniţiatorii, parlamentari PSD, PNL şi UDMR. Ei explică faptul că, la nivelul Uniunii Europene, sunt multe state în care permisele de conducere sunt valabile 15 ani, printre care Germania, Franţa, Austria, Grecia sau Polonia.

În România ar beneficia de această măsură 3 milioane de şoferi, arată RRA.

Totodată, parlamentarii arată că propun această măsură şi în vederea reducerii costurilor pentru cetăţeni, dar şi a timpului alocat pentru reînnoirea unui permis de conducere.

În acelaşi timp, iniţiatorii propun ca valabilitatea permiselor de conducere să fie redusă la 5 ani pentru şoferii de 70 de ani şi peste.

De asemenea, persoanele care au permis de conducere şi au împlinit 80 de ani sunt nevoite să reînnoiască permisul auto, o dată la 2 ani.

Propunerea legislativă mai stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării legii, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrisă pe acestea.

Documentul merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul decizional.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol