CITIRE

Vânzări anuale de peste 5 milioane de euro pentru ...

Vânzări anuale de peste 5 milioane de euro pentru o cooperativă agricolă din Cluj

Crescătorii de bovine din județul Cluj au înființat cooperativa „Someș-Arieș”, care în doar șase ani a ajuns la aproximativ 70 de membri (din ferme mici și mijlocii) și o cifră de afaceri de circa 5,7 milioane de euro. Cooperativa agricolă are sediul în Apahida și livrează zilnic 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export, potrivit Zf.ro.

Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm pro­duc­ţiile în ciorchine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere, jumă­tate dintre membrii cooperativei ar fi dis­părut. Când negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hec­ta­re obţinem oferte cu între 15% şi 50% mai ieftine decât ar putea ne­gocia un fermier individual„, a transmis Dan Ţandea – preşedintele coope­rati­vei agricole Someş Arieş, citat de sursa menționată.

Sursă imagine: clujcapitala.ro

Fabrica de brânză din comuna Ţaga – ju­de­ţul Cluj, deţinută de compania Fries­landCam­pina România, a fost redeschisă în noiembrie 2014 de cooperativa clujeană în ur­ma unui acord cu proprietarul unităţii, după ce intrase în conservare din iunie 2013. Astfel, fermierii din Cluj au ţinut în viaţă un brand cu tradiţie în România şi au salvat Fabri­ca de brânză şi grota de la Ţaga. În pre­zent, Fabrica de brânzeturi Transilvania, de­ţinută de coope­ra­tiva agricolă Someş Arieş şi de Asociaţia Clusterul Agro Food Ind Napo­ca, prelucrează 15.000-20.000 litri de lapte pe săptămână, informează Produsinardeal.ro.

Veniturile cooperativei agricole sunt rotunjite de servicii conexe, cum ar fi Controlul Oficial al Producţiei (COP). Acesta este un con­trol al laptelui şi al efectivului de animale fără de care proprietarii de animale nu pot să îşi încaseze subvenţiile. Dimensiunea medie a unei ferme din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine.

Sursă imagine: revista-ferma.ro

[Sursă imagine cover: ziuadecj.realitatea.net]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.