26 aprilie 2024, 13:05

Vasul Rainbow Warrior, aliatul de nădejde al Greenpeace în lupta contra poluării apelor

Faceți cunoștință cu Rainbow Warrior, ambarcațiunea celor de la Green Pace,  primul vas din lume construit special pentru campanii de protejare a mediului. La bordul acesteia locuiesc 14 oameni din 12 țări, marinari profesioniși, dar și voluntari.

De puțin timp, Vasul Rainbow Warrior a acostat în în Golful Manila din Filipine, a treia țară care poluează cel mai mult oceanul cu plastic. Iar întreaga activitate a celor de la bordul navei a fost relatată de unul dintre redactorii Green Report, care locuiește în țara din sud-estul Asiei. Acesta a făcut o vizită să vadă cum atrage Greenpeace atenția companiilor care produc ambalaje din plastic de unică folosință.

Încă din 1970, Rainbow Warrior a navigat prin apele lumii ca să atragă atenția asupra problemelor care afectează mediul. A participat, de exemplu, la campanii împotriva vânării balenelor, a focilor, împotriva testelor nucleare și deversarea deșeurilor nucleare în apele oceanelor.

Acum, vasul Greenpeace a ajuns în Filipine, a treia țară care poluează cel mai mult oceanele cu plastic, în cadrul turului „Ship it back”, pentru a atrage atenția asupra plasticului de unică folosință, care nu poate fi reciclat, pe care marile companii îl pun pe piață, menționează GreenReport. 

În tot timpul în care vasul se află în Golful Manila din Filipine, porțile acetuia sunt deschise vizitatorilor și pot primi  informații despre lupta împotriva poluării cu plastic.

Ca răspuns la toate acțiunile întreprinse de către cei de la Green Peace, guvernul filipinez desfășoară ample acțiuni de ecologizare a golfului, care necesită o investiție de 47 miliarde de pesos (3,8 miliarde de lei).

Potrivit raporatelor Greenpeace 5.714 cartiere din 178 de orașe din șapte provincii deversează deșeurile lichide în Golful Manila și tot acolo se acumulează toate deșeurile solide aduse de curenții mării. Înainte de anii 1940, Golful găzduia 25 de specii de pești și 13 alte tipuri de vietăți acvatice. În plus, în 2010 mai rămăseseră doar șase specii de pești și două tipuri de plante care tolerează poluarea, în tot Golful. 

Mai multe detalii despre această campanie, dar și galeria foto de pe bordul vasului Rainbow Warrior aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol