29 martie 2024, 14:48

Vedem din ce în ce mai puține stele pe cer. Care este cauza

Vedem din ce în ce mai puține stele pe cer. Și există și o explicație. Vizibilitatea stelelor se erodează rapid pe măsură ce cerul nopții devine mai luminos: studiu

Poluarea luminoasă în creștere rapidă – strălucirea cerului – face mai dificilă observarea cu ochiul liber a stelelor de pe cerul nopții.

Poluarea luminoasă este în creștere rapidă, iar în unele locuri numărul stelelor vizibile cu ochiul liber pe cerul nopții s-a redus cu mai mult de jumătate în mai puțin de 20 de ani, potrivit unui studiu, scrie Phys.

Cercetătorii, ale căror rezultate au fost publicate în revista Science, au precizat că poluoarea luminoasă este în creștere.

Pentru studiul privind schimbarea luminozității cerului global din cauza luminii artificiale, cercetătorii au folosit observații stelare din 2011 până în 2022 trimise de peste 51.000 de „cetățeni-cercetători” din întreaga lume.

Participanții la proiectul „Globe at Night”, derulat de Laboratorul național de cercetare astronomică optică-infraroșu din SUA, au primit hărți stelare și au fost rugați să le compare cu cerul de noapte din locația lor.

10% dintre stele “dispar” în fiecare an

Schimbarea numărului de stele vizibile raportate a fost echivalentă cu o creștere anuală de 9,6% pe an a luminozității cerului, calculată în medie pe locațiile participanților, au declarat cercetătorii.

Pe o perioadă de 18 ani, având în vedere o astfel de schimbare a luminozității stelelor, o locație cu 250 de stele vizibile ar vedea acest număr redus la 100.

Cele mai multe observații de stele cu ochiul liber au provenit din Europa și Statele Unite, a declarat Christopher Kyba, unul dintre autorii studiului, dar a existat, de asemenea, o participare bună în Uruguay, Africa de Sud și Japonia.

„Tendința globală a strălucirii cerului pe care o măsurăm subestimează probabil tendința în țările cu cele mai rapide creșteri ale dezvoltării economice, deoarece rata de schimbare a emisiei de lumină este cea mai mare acolo”, au declarat cercetătorii.

Să fie de vină iluminatul LED?

Studiul a coincis cu înlocuirea multor lumini exterioare cu diode emițătoare de lumină (LED), dar cercetătorii au declarat că impactul asupra strălucirii cerului în urma trecerii la LED nu este clar.

„Unii cercetători au prezis că va fi benefic; alții, că ar putea fi dăunător din cauza schimbărilor spectrale sau a unui efect de ricoșeu, în care eficiența luminoasă ridicată a LED-urilor duce la instalarea mai multor lumini sau mai strălucitoare sau la ore mai lungi de funcționare”, au spus aceștia.

Potrivit studiului, cota de piață globală a LED-urilor pentru iluminatul general nou a crescut de la mai puțin de un procent în 2011 la 47% în 2019.

„Vizibilitatea stelelor se deteriorează rapid, în ciuda (sau poate din cauza) introducerii LED-urilor în aplicațiile de iluminat exterior”, au spus cercetătorii.

O experiență “neobișnuită”

Lăsând la o parte știința, poluarea luminoasă a schimbat caracterul cerului de noapte.

„De-a lungul întregii istorii a omenirii, atunci când oamenii ieșeau afară pe timp de noapte, se confruntau într-un fel cu cosmosul, cel puțin în nopțile senine fără lună”, a spus Kyba.

„Ieșeai afară și acolo erau stelele, era Calea Lactee. Este acolo și strălucește asupra ta”, a spus el.„Și acum asta este ca o experiență cu adevărat neobișnuită”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol