27 aprilie 2024, 2:11

Vedetele pun la dispoziția copiilor cu deficiențe de auz povești clasice. Crăiasa zăpezii și Pupăza din tei, în limbaj mimico-gestual

Copiii cu deficiențe de auz se pot bucura de mai multe povești ce vor fi traduse în limbaj mimico-gestual. Textele vor fi publicate pe platforma Afostodata.net în limbaj mimico-gestual dar va avea și variante audio. 15 povești vor fi publicate online până la finalul anului. Acestea pot fi descărcate și pe telefon, tabletă sau laptop, chiar dacă nu există conexiune la internet.

Poveștiile sunt: Abecetarul, Pinocchio, Vizită, Pupăza din tei, Robin Hood, Prâslea cel voinic și merele de aur, Crăiasa zăpezii, Prinț și cerșetor, Câinele și cățelul, Somnoroase păsărele, Dumbrava minunată, Cartea junglei, Fram, ursul polar, Don Quijote și Micul Prinț.

Pe site se găsesc 60 de povești din întreaga lume interpretate de nume din media ca Monica Davidescu, Andi Vasluianu, Cove, Dani Oțil, Marius Constantinescu, Vlad Petreanu, Alexandra Fasola, Alin State, Felicia Filip, Laura Cosoi, Adelin Petrișor, informează paginademedia.ro.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitățile de copii cu deficiențe de auz din România este faptul că programa pentru evaluările naționale este aceeași pentru elevii care aud și cei care nu aud, fără să se țină cont de nevoile specifice.

O platformă care să interpreteze textele în limbaj mimico-gestual, cât mai aproape de nivelul copiilor de înțelegere, poate fi o soluție de integrare mai ușoară în sistemul de învățământ, dar și pentru dezvoltarea unui limbaj comun atât acasă, cât și în sala de clasă. În acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz în România, dintre care aproape 2.000 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2018)”, subliniază reprezentanții proiectului.

sursa foto: spynews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol