3 mai 2024, 5:40

Vești bune: Terapia genică deschide noi posibilități pentru tratarea durerii cronice

Un grup de cercetători de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice a Universității Oxford, împreună cu colegi de la Cambridge, Barts și de la Facultatea de Medicină și Stomatologie din Londra, a demonstrat potențialul unei noi abordări de terapie genică pentru reducerea la tăcere a neuronilor senzoriali umani (celule nervoase) ca mijloc de tratare a durerii persistente.

Lucrarea a fost publicată în octombrie în Science Translational Medicine,

Chemogenetica este un proces prin care moleculele care controlează excitația (stimularea) neuronilor sunt modificate astfel încât să devină active doar în prezența unui medicament netoxic. Acest proces s-a dovedit deja promițător ca mijloc de suprimare a unei astfel de excitabilități în cercetările care implică animale.

Echipa a demonstrat acum că există o abordare chimiogenetică potrivită pentru aplicații la om.

În primul rând, cercetătorii au exprimat în neuronii senzoriali de șoarece gena PSAM4-GlyR, un sistem chimiogenetic bazat pe receptorii proteici umani nicotinici și glicinici ai acetilcolinei (un neurotransmițător).

Ei au activat PSAM4-GlyR cu medicamentul aprobat clinic vareniclina, care a inhibat neuronii senzoriali și, de asemenea, a redus hipersensibilitatea durerii asociate în mod normal cu artrita sau leziunile nervoase la șoareci.

Apoi, cercetătorii au continuat să activeze sistemul PSAM4-GlyR în neuronii senzoriali derivați de la un pacient cu eritromelalgie, o afecțiune caracterizată prin durere arzătoare. Ei au constatat că acest lucru a inhibat neuronii și a normalizat hiperactivitatea.

Astfel, echipa a demonstrat potențialul unei abordări de terapie genică pentru tratamentul durerii cronice, care rămâne una dintre marile nevoi de sănătate nesatisfăcute.

Acest lucru a fost realizat prin oprirea fibrelor nervoase hiperactive.

Prin vizarea acestei componente inițiale a circuitului durerii s-ar putea evita potențialul de dependență al analgezicelor existente, cum ar fi opioidele, spun David Bennett, profesor de neurologie și neurobiologie, și Jimena Perez-Sanchez, cercetător postdoctoral la Departamentul de Neuroștiințe Clinice Nuffield, care au condus studiul.

Potrivit acestora, echipa a demonstrat potențialul medicinei translaționale prin modificarea genetică a receptorilor de proteine umane ca tratament al durerii.

Deși este necesară o validare suplimentară pe modele de durere umană, rezultatele demonstrează contribuția hiperexcitabilității neuronilor senzoriali la durerea persistentă datorată artritei sau leziunilor sistemului nervos.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol