13 noiembrie 2022, 22:28

Vești bune. Vaccin anticancer testat cu succes pe animale

Un nou vaccin anticancer, testat pe șoareci și maimuțe, a demonstrat că distruge apărarea pe care tumorile o pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar, blocând celulele bolnave, scrie ANSA citând revista NATURE.

Rezultatele deschid calea către posibilitatea dezvoltării unui vaccin universal, deoarece noua terapie poate depăși diferitele variații care apar la fiecare pacient.

Studiul, publicat în revista Nature, a fost coordonat de Dana-Farber Cancer Institute și Harvard Medical School, ambele din Boston, și indică necesitatea unor noi teste care să permită începerea unor studii și pe oameni.

Majoritatea vaccinurilor împotriva cancerului vizează proteine specifice (antigene) care se găsesc la suprafața celulelor canceroase, cu intenția de a ajuta sistemul imunitar să le recunoască și să le atace.

Cu toate acestea, capacitatea acestor antigene de a stimula un răspuns imunitar este unică pentru fiecare individ, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui vaccin eficient pentru toată lumea. În plus, tumorile reușesc adesea să scape de atacurile celulelor imunitare prin modificarea sau mascarea antigenelor lor celulare, astfel încât să nu fie recunoscute.

Abordare diferită

Cercetătorii conduși de Soumya Badrinath au ales o abordare diferită. Vaccinul lor anticanceros poate depăși variațiile individuale, deoarece vizează două tipuri de celule imunitare, celulele T și celulele NK (Natural Killer), care provoacă un atac general și coordonat.

În special, vaccinul stimulează două proteine numite MICA și MICB, prezente și ele pe suprafața celulelor tumorale și a căror producție crește în condiții de stres, care sunt capabile să se lege de celulele imunitare și să le activeze.

În mod normal, tumorile sunt capabile să neutralizeze această amenințare prin descompunerea MICA și MICB și prin dispersarea lor, dar tocmai aici intervine noul vaccin: acesta împiedică celulele tumorale să scape de cele două proteine și, astfel, facilitează mult mai mult activarea celulelor T și NK ale sistemului imunitar.

Rezultatele indică faptul că terapia este capabilă să promoveze imunitatea protectoare împotriva tumorilor, chiar și împotriva celor cu mutații care, în mod normal, scapă apărării naturale a organismului.

În cadrul testelor preliminare, efectuate pe șoareci și pe specimene de macac rhesus, vaccinul s-a dovedit eficient și sigur.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol