26 august 2023, 18:25

Viața noastră fake. Câștigătorul Sony World Photography a refuzat premiul, recunoscând că fotografia câștigătoare era creația inteligenței artificiale

Câștigătorul importantului concurs de fotografie Sony World Photography a refuzat premiul după ce a dezvăluit că lucrarea sa era, de fapt, o creație a unei inteligențe artificiale, potrivit BBC.

Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată „Pseudomnesia: The Electrician„, a câștigat la categoria creație la ediția de săptămâna trecută a Sony World Photography Award.

El a declarat că a folosit imaginea pentru a testa competiția și pentru a crea o discuție despre viitorul fotografiei.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Eldagsen a mulțumit juriului pentru că „a selectat imaginea și a făcut din acest moment un moment istoric”, întrebând în același timp dacă vreunul dintre ei „știa sau bănuia că a fost generată de inteligența artificială”.

„Imaginile AI și fotografia nu ar trebui să concureze între ele într-un premiu ca acesta”, a continuat el.

„Sunt entități diferite. AI nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul”.

Imaginea în cauză prezenta un portret obsedant alb-negru a două femei din generații diferite.

Utilizarea inteligenței artificiale în toate domeniile, de la scrierea de cântece și eseuri, până la mașini fără șofer, terapeuți chat și dezvoltarea medicinei, a fost dezbătută pe larg în ultimele luni; acum, oportunitatea și utilitatea acesteia în ceea ce privește fotografia – în special deepfakes – a intrat în centrul atenției.

CITEȘTE ȘI:

Când inteligența artificială creează opere de artă, cine este autorul? Justiția a tranșat

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol