24 martie 2024, 19:06

Vulnerabilitate sau mare forță? Oamenii hiper-sensibili și hiper-empatici

Empatia este o capacitate umană de (re)cunoaștere a altora, devenind un punct de bază în identificarea gradului de inteligență emoțională atât la copiii cât și la adulții cu dificultăți de adaptare în societate. Dar sunt oameni pentru care receptivitatea este mult peste limită: persoanele hiper-empatice, care detectează nuanțe emoționale pe care majoritatea oamenilor nu le pot simți.

Hiper-sensibilitatea (HPS) și hiper-empatia merg de foarte multe ori mână în mână. Adică majoritatea persoanelor hiper-empatice sunt și hiper-sensibile.

Conform cercetătoarei psiholog Elaine Aron, hiper-sensibilitatea se referă la un mod de funcționare înnăscut, ce presupune existența unui sistem nervos mai sensibil, o manieră de a procesa informațiile în profunzime, o conștientizare mai mare a subtilităților din mediu și o predispoziție la supraîncărcare mai rapidă, într-o ambianță stimulantă.

Simt, prin intermediul emoțiilor, tot ce se petrece în jur

Capacitatea de recepție a unei persoane hiper-sensibile este foarte crescută, ca o antenă ce poate capta o plajă imensă de frecvențe. O mare parte din aceste frecvențe pot fi resimțite emoțional, însă nu de toți oamenii. Exact asta fac cei hiper-empatici, care simt, prin intermediul emoțiilor, tot ceea ce se petrece în jurul lor.

Dacă ești hiper-empatic, ai trecut, desigur, prin situații de genul acesta, în care ai simțit: furia partenerului care îți spune că „n-are nimic”, deși supărarea îi iese prin toți porii, dispoziția unui membru al familiei care schimbă imediat starea în casă, presiunea așteptărilor unei audiențe în fața căreia urmează să vorbești, cum se raportează la tine,de fapt, colegul de la muncă pe sub fața sa zâmbitoare, disconfortul pe care îl trăiești, atunci când ești nevoit să arăți altceva decât simți cu adevărat, critica sau invidia mascată din ochii cuiva care nu te place, primejdiile prin care trece copilul tău, pe care le percepi, deși acesta se află la distanță, impactul atmosferei din cărțile pe care le citești și filmele pe care le urmărești…

Dar receptivitatea aceasta marită le predispune, în același timp, și la suprasolicitare și supraîncărcare. La fel cum se întâmplă în cazul persoanelor supra-sensibile, arată Preaemotional.

Hiper-empaticii sunt hiper-sensibili la emoții, la energia oamenilor, a locurilor și la fluctuațiile acesteia. Dacă știi sau ai aflat despre tine că ai o empatie foarte amplificată, vezi dacă te regăsești și printre trăsăturile următoare, ale hiper-sensibilității. S-ar putea să te ajute să te înțelegi mai bine și să capeți o imagine mai completă despre funcționarea ta, în așa fel încât să nu te mai crezi defect, diferit, în sens negativ, față de ceilalți oameni.

Caracteristici ale persoanelor hiper-sensibile:

Nevoia de a explora mai mult prin observare și reflecție înainte de a acționa, ceea ce duce la întârziere în luarea deciziilor;

Conștiinciozitate și seriozitate în ceea ce fac;

Conștientizarea schimbărilor foarte mici și a subtilităților;

Creativitate ridicată;

Profunzime în gândire și în procesarea informațiilor;

Emoții resimțite mai intens decât majoritatea oamenilor;

Sensibilitate fizică accentuată, sensibilitate mai mare a pielii și a organelor de simț, sensibilitate la durere, sistem imunitar mai reactiv (alergii), manifestarea mai multor efecte secundare la medicamente;

Predispoziție la suprastimulare și supraîncarcare;

Stres neobișnuit de mare determinat de schimbări;

Vise foarte vii și bogate;

Conștiință mărită asupra trăirilor celorlalte persoane;

Nevoie de armonie estetică;

Rezonanță puternică față de natură, precum și la contactul cu apa;

Meteosensibilitate;

Toleranță scăzută la interacțiuni sociale de grup, aglomerații, la situații haotice și intense;

Nevoie de liniște, de pauze mai dese, de momente periodice de interiorizare;

Nevoie de relații profunde;

Nevoie accentuată de sens în activitatea profesională și nu numai;

Pondere mai mare a nevoilor spirituale și de autocunoaștere;

Nevoia de profunzime în comunicare, tendința de neimplicare în conversații banale;

Capacitate crescută de ascultare și empatie, compasiune;

Preocupare pentru ceilalți;

Intuiție dezvoltată;

Abilitatea de conectare cu ceilalți la nivel profund și de a le vedea potențialul;

Nevoie ridicată de a fi recunoscuți, valorizați și susținuți;

Afectați puternic de critică;

Predispoziție de a fi traumatizați emoțional mai ușor, în copilărie;

Stimă de sine mai scăzută din cauza lipsei validării și a percepției că sunt diferiți de majoritatea.

Emoții

A avea empatie este important pentru a putea dezvolta relații și a funcționa în societate. Empatia este o calitate importantă care ne permite să ne punem în locul celuilalt, să îi înțelegem perspectiva și chiar să facem un pas mai departe către compasiune, respectiv să îl ajutăm cum putem. Câteodată unele persoane au un nivel ridicat de empatie, numit hiper-empatie. Excesul de empatie poate avea totuși un cost foarte mare.

Emoțiile persoanelor extrem de sensibile sunt mai susceptibile de a deveni negative atunci când stimulii din mediu sunt negativi.

Dar emoțiile lor sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi pozitive atunci când stimulii din mediu sunt pozitivi.

Cercetările științifice sugerează că o astfel de flexibilitate emoțională ar putea transforma această vulnerabilitate într-o forță.

Vulnerabilitate

Persoanele extrem de sensibile se caracterizează printr-un nivel ridicat de empatie, intuiție, conștiinciozitate și creativitate, iar acești factori înnăscuti pot fi stimulați oferind un mediu pozitiv, cum ar fi căldura părintească și sprijinul social. Mai mult, există dovezi că indivizii cu un nivel ridicat de sensibilitate răspund mai bine la intervenția psihologică.

Dacă ți s-a întâmplat să simți îngrijorările și problemele cuiva, ca printr-un transfer magic, și apoi le-ai purtat în tine, încercând frenetic să găsești soluții, dacă te simți deseori copleșit de suferința psihică sau fizică a celorlalți, înseamnă că îți folosești hiper-empatia inconștient, în detrimentul tău.

Datorită receptivității tale și a nevoii de a-i salva pe cei în suferință, ești mai vulnerabil și mai predispus să intri în relații cu persoane rănite, instabile emoțional și abuzatoare.

În același timp, cunoscându-te pe tine însuți și înțelegând sensul felului tău sensibil de a fi, îți va fi mai ușor să te delimitezi și să nu mai permiți invadarea totală a spațiului personal interior. Astfel, dacă realizezi că ai această capacitate de a simți atât de mult ca să ajuți, dar atunci când ți se cere și este în puterea ta, ca să oferi ghidare, fiindcă poți vedea lucrurile în adâncime, ca să fii alături, ca martor și susținător al transformarilor altcuiva, prin compasiunea ta naturală, ca să încurajezi și să validezi trăirile altora, prin abilitatea ta de înțelegere dincolo de suprafață, vei învăța treptat cum să nu te mai pierzi în universurile celorlalți.

Emoție distructivă

Hiper-empatia este o emoție distructivă, înșelătoare, asupra căreia se poate lucra prin adoptarea unei conduite sănătoase de viață. Obișnuiește-te să creezi limite mentale între ține și restul lumii. Nu, nu este nimic egoist în a te proteja de stările negative ale altora sau de a ieși din dramele în care, fără să vrea, te pot trage aceștia.

Ieși din rolul de Salvator și acceptă faptul că nu este responsabilitatea ta să salvezi pe altcineva în afară de propria persoană. Nu avem putere asupra celor din jur, nici nu știm pe deplin ce lecție are acesta de învățat sau ce informații poate extrage din situația respectivă.

Binele cu forța este unul dintre cele mai nocive lucruri pe care îl putem face cuiva. A intra cu forța în spațiul unei alte persoane este nesănătos, atât pentru noi înșine cât și pentru aceasta. Nevoia de a ajuta cu forța are la bază o nevoie de atenție și de apreciere – nimic filantropic aici. Poți în schimb să ajuți atunci când ți se solicită acest lucru.

Ai încredere în capacitatea celorlalți de a se reface și de a se repoziționa.

Ca orice altă emoție, și empatia solicită o dozare echilibrată pentru a nu se transformă în suferință. În spatele a tot ceea ce este exacerbat se află în realitate o nevoie personală care, odată identificată, va ajuta și la stabilirea echilibrului personal.

Sursa foto: pxhere.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol