28 martie 2024, 21:23

Cum să-ți faci Wi-Fi-ul mai rapid

Nu contează dacă aveți cea mai bună conexiune prin cablu în afara casei; mărirea vitezei de conectare la Internet și eliminarea zonelor moarte de acoperire cu semnalul Wi-Fi depinde în mare măsură de dvs. Iată câteva sugestii.

1. Mutați routerul

L-ați pus în dulap sau undeva departe pe hol? Nu-i o idee bună. Pereții, dulapurile, chiar și rafturile de cărți pot atenua semnalul Wi-Fi. Mutarea fizică a routerului poate face o diferență reală în ceea ce privește viteza pe care o obțineți și cât de departe pot ajunge transmisiile sale wireless. Locul perfect va depinde de casa dvs., dar încercați să nu vă ascundeți routerul într-un colț sau sub un dulap sau în interiorul unui sertar; cu cât este mai vizibil, cu atât mai bine.

2. Schimbați canalul sau banda

Semnalul Wi-Fi este împărțit în canale. Routerul dvs. folosește un anumit canal Wi-Fi pentru a comunica cu dispozitivele din jurul casei și, dacă aveți vecini care locuiesc foarte aproape și care au routere care utilizează același canal Wi-Fi, atunci totul se poate aglomera rapid. Schimbarea canalelor poate rezolva această problemă. Verificați documentația aparatului sau căutați instrucțiunile online. Canalele 1, 6 și 11 sunt cele pe care trebuie să le încercați, deoarece vor avea cea mai mică interferență atunci când mai multe dispozitive sunt conectate.

Majoritatea routerelor folosesc acum tehnologia dual-band, difuzând semnalul la frecvențele de 2,4 GHz și 5 GHz. Dacă setările routerului vă permit, este posibil să puteți acorda prioritate uneia sau alteia pentru anumite dispozitive; banda de 5 GHz vă va oferi o conexiune mai rapidă la internet, deși are o rază mai mică de 2,4 GHz. Vă sugerăm să lăsați ambele frecvențe activate, deoarece dispozitivele mai vechi vor funcționa adesea doar la 2,4 GHz.

3. Schimbați router-ul

Routerele variază semnificativ în ceea ce privește funcționalitatea și prețul. Dacă aveți o casă mare, vă trebuie un router care se poate conecta la alte routere vor repeta semnalul către cele mai îndepărtate zone ale casei. Casele și apartamentele mai mici se pot descurca, în general, cu un sistem mai simplu. Pentru case mai mari, se recomandă o rețea mesh, unde instalați mai multe noduri de router în jurul casei.

4. Folosiți un aparat care extinde semnalul

Aceste tip de dispozitive se folosește la o priză de perete, se conectează la internetul wireless care este transmis de routerul dvs. și apoi îl transmite mai departe. Sunt de obicei simplu de configurat, ușor de utilizat și pot elimina instantaneu zonele moarte Wi-Fi. Semnalele wireless extinse nu vor fi la fel de puternice ca cele care vin direct de la router, așa că din nou, poziționarea este importantă. Încercați să utilizați aceste dispozitive pentru a conecta gadgeturi care nu au nevoie de o lățime de bandă mare.

5. Eliminați dispozitivele neutilizate

Să ai zeci de aparate care accesează simultan Wi-Fi-ul poate fi problematic. Deconectați gadegt-urile de care nu aveți nevoie neapărat (cum ar fi ceainicul „inteligent” pe care-l folosiți foarte rar). Asigurați-vă că numai lucrurile care au nevoie de Internet  pentru a lucru obțin conexiune la Internet. Routerele bune oferă setări pentru a da prioritate unui anumit dispozitiv sau serviciu.

Citiți mai multe sfaturi la Wired


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol