29 martie 2024, 15:13

Zero Covid, Zero Profit. Strategia lui Xi Jinping se dovedește falimentară pentru comerț (Analiză)

Economic vorbind, China începe să trăiască periculos. Nesincronizarea țării la pandemia de COVID-19 (până la un punct ideea izolării a fost una bună, acum consecințele sunt diametral opuse) duce acum la situații dramatice. Izolarea face ca în China să scadă atât consumul, și prin consecință importurile, dar și exporturile. Și asta nu-i tot…

Publicația franceză La Tribune face o analiză, și lucrurile nu stau deloc bine.

Exporturile chinezești scad pentru prima dată din mai 2020 (-0,7%) pe parcursul unui an, la fel ca și importurile, în proporții identice. Strategia „zero COVID” impusă de Xi Jinping paralizează producția și pune presiune asupra consumului. La aceste dificultăți interne se adaugă încetinirea economiei mondiale și, prin urmare, a cererii de produse chinezești.

China încă se luptă cu consecințele economice ale pandemiei. Exporturile sale din octombrie au înregistrat primul declin (-0,7%) din 2020 încoace, comparativ cu octombrie 2021, în timp ce în septembrie acestea își reveniseră (+5,7%).

Potrivit statisticilor vamale oficiale, importurile au scăzut și ele la -0,7% în ritm anual, după +0,3% în septembrie.

Această scădere bruscă a exporturilor, recunoscută de administrația chineză, a surprins analiștii care se așteptau la o simplă încetinire a creșterii exporturilor (+4,9%). Economia chineză se confruntă cu o combinație de dificultăți pe plan intern și extern.

Zero COVID, zero consum

China se confruntă cu o revenire a COVID-ului la aproape doi ani și jumătate de la izbucnirea pandemiei, în condițiile în care țările occidentale par să fi depășit cea mai gravă parte a pandemiei.

Așa-numitul management „COVID zero” al guvernului chinez impune restricții drastice în materie de sănătate care paralizează total funcționarea economiei și a societății. Politica chineză „zero COVID”  înseamnă închideri repetate, teste PCR pe scară largă și carantină obligatorie la sosirea din străinătate.

Iar Beijingul nu intenționează să coboare garda. Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate (NHC), Mi Feng, a declarat că „vom rămâne neclintit la politica globală de zero COVID”, spulberând speranțele pieței privind o relaxare.

Numărul de persoane aflate în carantină în țară a ajuns la cel mai ridicat nivel de la izolarea Shanghai-ului în primăvară, notează Capital Economics, cu focare depistate în peste 50 de orașe.

În sud, teritoriul semiautonom Macao a anunțat marți o verificare generală a celor 680.000 de locuitori după ce au fost descoperite câteva cazuri.

În Guangzhou (sud), luni au fost declarate închideri parțiale în mai multe cartiere. La celălalt capăt al țării, au fost depistate focare în orașele din nord-estul țării, în apropierea graniței cu Rusia și Coreea de Nord.

Autoritățile chineze au izolat miercuri, timp de o săptămână, cele 600.000 de persoane care locuiesc în jurul fabricii care produce majoritatea iPhone-urilor din lume, după ce angajații au fugit din țară, îngrijorați de descoperirea unui focar de COVID-19. Zona economică din jurul aeroportului Zhengzhou (centru), unde se află fabrica, are peste 200.000 de angajați.

CITIȚI ȘI:

Vrei ultimul model de iPhone? Apple spune să mai aștepți, că e din nou COVID în China

Foto: Unsplash

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol