19 aprilie 2024, 10:17

19 mai şi 2 octombrie, zile dedicate Smarandei Brăescu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu. Actul normativ este iniţiat de premierul Nicolae Ciucă.

„Începând cu anul 2022, pentru a marca personalitatea aviatoarei Smaranda Brăescu, se pot desfăşura anual ceremonii, în datele de 19 mai şi 2 octombrie, care pot fi organizate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin derularea unor programe şi manifestări cu caracter cultural sportiv, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale”.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.

Totodată, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.


Citește și:
Prima femeie parașutist din România stabilea recordul mondial la saltul cu parașuta în 1932
De la înălțime, fata modestă din ținutul Tecuciului care a bătut recorduri mondiale la saltul cu parașuta – Smaranda Brăescu


În 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a devenit campioană mondială la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 7.315 m, cu durata de aproximativ 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri abia peste 20 de ani. Zborul a fost realizat cu un avion „Cessland” (Cessna), pe aerodromul din Sacramento, în apropiere de San Francisco.

La 26 octombrie 1928 a participat la mitingul aerian de la Băneasa, unde a executat primul salt cu parașuta în țară, devenind un simbol al parașutismului în România.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol