24 aprilie 2024, 12:24

Ziua Artileriei Române. Direcții strategice și omagii aduse Armatei Române

La 10 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Artileriei, marcând, astfel, data la care, în anul 1843, Gheorghe Bibescu, domnul Ţării Româneşti, a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.

Ziua Artileriei Române împlinește anul acesta 175 de ani de existență și, cu acest prilej, Centrul de Instruire pentru Artileria Terestră și Artileria Anti-aeriană ”Ioan Vodă” vor încânta privitorii cu o serie de omagii aduse acestui moment.

Artileria de-a lungul istoriei…

Cu aproape două milenii în urmă strămoşii noştri daci şi romani s-au dovedit nu numai constructori iscusiţi, dar şi mânuitori pricepuţi ai maşinilor de război şi, în cadrul acestora, a catapultelor şi balistelor, precursoarele artileriei de mai târziu.

Marii noştri comandanţi de oşti, Iancu de Hunedoara, Ştefan cel Mare, Ioan Vodă, Mihai Viteazul şi alţii, au dezvoltat şi folosit artileria într-un mod original, propriu structurii organizatorice a oştilor pe care le-au condus şi concepţiei de desfăşurare a acţiunilor de luptă, precum şi configuraţiei geografice a teritoriului ţării noastre, îmbogăţind arta militară românească şi universală cu noi principii de purtare a războaielor.

Din punct de vedere istoric, arma Artilerie, a fost prima care a încorporat cel mai dens în diverse epoci rezultatele ştiinţei şi tehnicii.

Înaintea Primului Război Mondial, Armata Română dispunea de 294 baterii de artilerie. În anul 1939, România avea capacitatea de a mobiliza 31 de brigăzi şi 79 de regimente de artilerie. La 3 septembrie 1939, Marele Stat Major a ordonat sporirea efectivelor până la nivelul celor de război.

Sursa library.ccsu.edu

După cel de-al Doilea Război Mondial, refacerea armatei s-a realizat prin contopirea marilor unităţi întoarse de pe front cu marile unităţi de recruţi, cu subunităţile şi unităţile de marş, realizându-se mari unităţi operative cu o încadrare şi înzestrare corespunzătoare. Între anii 1948-1960, a sporit continuu ponderea artileriei în cadrul marilor unităţi de arme întrunite, aşa încât, în 1965, această pondere era de 1,5 ori mai mare faţă de perioada celui de-al Doilea Război Mondial, conform agerpres.ro.

De asemenea, au intrat în dotare, alături de autotunurile și tunurile existente, aruncătoarele de grenadă antitanc și rachetele antitanc dirijate.

 

MONUMENTUL EROILOR ARTILERIȘTI

Sursa ampt.ro

Monumentul este realizat de sculptorul Teodor Zamfirescu și a fost inaugurat la 10 noiembrie 1993, de ziua Artileriei Române. Construcția are o înălțime de 13,95 m, este realizată din bronz și reprezintă un tun stilizat (cu înălțimea de 10,40m), cu țeava ridicată spre cer la un unghi de 90 de grade.

Pe soclu se află inscripția: “Eroilor Artileriști”; soclul are dimensiunile: 2,8 m și o platformă cu trei trepte (cu înalțimea de 0,75 m). Pe o platformă circulară, în centrul căreia se înalță monumentul propriu-zis, sunt așezate patru proiectile sferice din metal. Astăzi, îl gasiți amplasat: în Bd. Eroilor la intersecția cu Bd. Eroilor Sanitari, potrivit ampt.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol