24 aprilie 2024, 1:32

O companie cu ziua de lucru de cinci ore își explică decizia

La 1 iunie 2015, compania Tower a decis să treacă la ziua de lucru de cinci ore. La acea vreme, în echipă erau doar șapte persoane. Se cunoșteau cu toții bine și erau conștienți de faptul că toți erau muncitori foarte productivi. Compania fusese plasată pe locul 239 pe lista Inc. 500 a celor mai rapide companii din SUA din acel an. Șeful companiei căuta o modalitate de a-și recompensa echipa, stimulând totuși comportamentul de înaltă performanță și a simțit că a găsit-o în ziua de lucru de cinci ore.

Un an mai târziu, au fost anunțate lumii rezultatele acestui experiment și firma a întâmpinat un amestec de fascinație și nedumerire. Ziua de lucru de cinci ore este în mod evident un beneficiu pentru angajați. Cine nu vrea să plece de la serviciu la ora unu după-amiaza? Dar, din punctul de vedere al managementului, este complicat.

Afacerea Tower Paddle Boards există de zece ani. Șaptezeci la sută dintre startup-uri nu ajung atât de departe, dar ei au reușit să crească veniturile cu peste 100% abia în 2020. Acest lucru nu se datorează zilei de lucru de cinci ore și arată că schimbarea programului de lucru este departe de a fi o problemă de profitabilitate. Creșterea productivității a permis, de asemenea, companiei, să majoreze salariul de bază de la 36.000 de dolari anual la 50.000 de dolari.

COVID-19, călăul afacerilor

Însă, nu după mult timp după ce au făcut schimbarea, patru dintre angajați au plecat, dar din motive personale. Din cauza acestei structuri fluctuante a echipei și a unor lupte cu practicile de comerț electronic ale companiei Amazon, Tower a fost forțată să renunțe la ziua de lucru scurtă în aprilie 2017 și a păstrat-o doar pe timpul verii.

Următorii ani au reprezentat o serie de urcări și coborâșuri pentru Tower. În cele aproximativ 16 luni în care operase cu un program de 25 de ore pe săptămână, timpul liber suplimentar le-a oferit posibilitatea de a-și extinde operațiunile către biciclete electrice, un spațiu pentru evenimente și o platformă de livrări de produse de marcă direct către consumatori.

Apoi COVID-19 a lovit.

Liniile de credit au fost stoarse de bani, spațiul de evenimente a devenit inutil și întregul viitor al companiei a devenit instabil. În 2020, ziua de lucru de cinci ore pur și simplu nu s-a putut întâmpla în vara respectivă. Dar afacerea și-a revenit, întrucât oamenii erau interesați de produsele de bază ale companiei și de bicicletele electrice, ca modalități de a fi activi în timp ce se distanțau social.

În octombrie 2020, a fost anunțată o nouă modificare a politicii: ziua de lucru de cinci ore urma să fie instituită de la 1 august până la 30 noiembrie a fiecărui an în care Tower înregistra un venit mai mare decât anul precedent. Mișcarea i-a stimulat pe angajați să fie mai productivi și nu a fost o schimbare atât de radicală a practicilor normale de muncă, încât să fie expusă riscului de abandon în viitor. Călătoria către maximizarea satisfacției angajaților nu este niciodată una lină, dar rezultatele merită întotdeauna eforturile.

Foto: Tower


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol