26 aprilie 2024, 22:31

Ziua Patrimoniului Cultural UNESCO. Cele mai spectaculoase monumente culturale ale României

Astăzi se împlinesc 73 de ani de când a fost inființată una dintre cele mai influente organizații din lume, ce veghează asupra bunei funcționări a tutror instituțiilor culturale din lume. UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) a fost fondată în data de 16 noiembrie 1945, când reprezentanții a 44 de state participante la Conferința de la Londra au semnat Actul constitutiv. UNESCO are sediul în Paris, Franța, dar are și alte 73 de suboficii active în diverse țări din lume. 

Totodată, în ziua de 16 noiembrie, este marcată, anual, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România.

Scopul organizației este acela de a asigura pacea și securitatea lumii printr-un parteneriat stabil între națiuni în educație, cultură și comunicații pentru a implementa în conștiința colectivă respectul universal pentru justiție și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limă sau religie.

Celebra sintagmă „Patrimoniul UNESCO” reprezintă în primă instanță una din principalele misiuni ale acestei organizații. Aceasta este menită să protejeze o listă cu locuri din patrimoniul mondial, acestea fiind extrem de importante din punct de vedere cultural, natural sau istoric pentru omenire și a căror conservare sau salvare este importantă pentru întreaga comunitate mondială.

UNESCO are în componența sa 191 de state membre și șase state asociate. România este membră UNESCO încă din 27 iunie 1956.

Țara noastră are incluse în patrimoniul UNESCO 32 de obiective. 

Dobrogea se înscrie pe lista patrimoniului mondial UNESCO cu Delta Dunării, începând cu anul 1992, fiind cel mai nou şi mai jos teritoriu al României, cu un relief în continuă formare şi remodelare. Este a doua deltă ca mărime din Europa.

Sursă Foto: radreisen.at

Cetatea Sighişoara, este obiectiv UNESCO din anul 1999, fiind considerat cel mai atrăgător şi mai complet ansamblu urban medieval din România. Cetatea datează din secolele al XIV-XVII-lea, în interiorul ei întretăindu-se străzi înguste şi pavate, pe marginea cărora sunt aşezate case masive din cărămidă.

Surs[ Foto: HotelGuru.ro

În fine, în anul 2010 a fost înscrisă pe lista patrimoniului universal UNESCO, o altă mănăstire din nordul Moldovei, Suceviţa. Situată la 18 km de Rădăuţi, în judeţul Suceava, Suceviţa este atestată la începutul veacului al XVI-lea, pe valea râului Suceviţa, între dealuri, unde existau o biserică din lemn şi o schivnicie.

Sursă Foto: stirilekanald.ro

O altă bogăție a României care face parte din Patrimoniul UNESCO este și Cetatea Sarmizegetusa. Capitala statului dac, ridicată la jumătatea secolului I î.d.Hr, cuprindea în aria sa cetatea, zona sacră și așezarea civilă. Zidul cetății a fost ridicat în tehnica obișnuită „murus dacicus” ce înconjura un mamelon cu cota de 1000 m, respectând configurația terenului. După cucerire, romanii reamenajează cetatea, mărindu-i suprafața.

Sursă Foto: bradtguides.com

Masivul Cozia se înalță pe stânga râului Olt, în dreptul stațiunii balneoclimaterice Călimănești și reprezintă o asociere de culmi aproape radiale ce se desprind din vârful Cozia (1668 m) alcătuind un masiv unitar, un monolit stâncos, în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Acesta a intrat în Patrimoniul UNESCO în anul 2007.

Sursă Foto: arhiepiscopiaramnicului.ro


Comentariile sunt oprite pentru acest articol