26 aprilie 2024, 20:36

12 universități din România au intrat în elita internațională

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat la emisiunea „Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități, că în anul 2018, 12 universităţi din România au intrat  în cel mai pretenţios ranking internaţional, cunoscut sub numele de rankingul Shanghai.

Astfel, 29 de domenii ştiinţifice ale universităților românești s-au clasat între poziţia 200 şi 500 în lume.

Ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că prin aceste rezultate, studenții români pot fi convinși să rămână în țară, pentru a se pregăti în aceste universități recunoscute internațional.

Pe de altă parte, ministrul a recunoscut că în acest moment  există o adevărată „vânătoare” a universităților din străinătate pentru studenții români.

„Sigur că n-am cum să nu văd şi eu că dacă în urmă cu 10 ani, universităţile din străinătate veneau o dată pe an într-un centru universitar, în Bucureşti, cu oferta lor educaţională, astăzi merg în toate centrele universitare cu oferta lor şi de mai multe ori pe an. Din punctul meu de vedere, interesul lor este legat de nivelul pregătirii absolvenţilor noştri de liceu, pentru că dacă n-ar fi bine pregătiţi nu ar veni. Să nu uităm că, din păcate, de cele mai multe ori, îi conving pe cei mai buni dintre elevi şi asta este o tristeţe pentru noi. Poate reuşim să îi convingem să rămână şi în ţară, pentru că avem şi aici universităţi foarte bune. Profit de această ocazie să vă spun că în anul 2018, 12 universităţi din România au intrat cu 29 de domenii ştiinţifice în cel mai pretenţios ranking internaţional, cunoscut sub numele de rankingul Shanghai, ceea ce pentru noi e o foarte mare mândrie. Deci, 29 de domenii ştiinţifice s-au clasat între poziţia 200 şi 500 în lume”, a spus ministrul Educației la emisiunea „Serviciul de noapte”, moderată de Maria Țoghină și Ruxandra Săraru.

Pentru a contracara această „vânătoare” a străinilor pentru studenții români, ministrul Ecaterina Andronescu are în vedere încurajarea performanței elevilor români și înființarea unor centre de exclență în fiecare capitală de județ.

Eu aici am mai încercat în urmă cu câţiva ani şi cred că nu a fost o încercare nereuşită, şi anume să înfiintez centre de excelenţă în fiecare capitală de judeţ şi, sigur, de acolo să se multiplice în restul judeţului. În esenţă ce presupunea această decizie, dacă vreţi: în aceste centre copiii puteau să se pregătească un plus faţă de ce făceau la şcoală cu profesori pe care reuşeam să-i plătim în sistem plata cu ora. Vom relua această idee şi cred că trebuie să încurajăm performanţa. Copiii noştri, dacă au potenţial intelectual, trebuie să-i sprijinim, şi va trebui să facem acest lucru permanent. Ca sa nu mai plece sau ca să se întoarcă, cei mai mulţi dintre ei sunt foarte interesaţi de evoluţia lor profesională. Ca urmare aici trebuie să avem laboratoare de cercetare, să avem spitale bine dotate în asa fel încât ei să înţeleagă că şi aici, în România – şi eu cred că într-o oarecare măsură suntem în această situaţie – pot să-şi facă meseria în mod corespunzător. Eu vă mărturisesc că am o echipă la universitate formată dintr-o grupă de olimpici care nu au plecat din ţară şi care sunt foarte mulţumiţi că au cu ce lucra – am avut nişte proiecte europene şi am dotat laboratoarele”, a adăugat minisitrul.

În etapa următoare, se va derula și un program de formare profesională a profesorilor, finanțat din fonduri europene.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol