15 martie 2024, 13:51

17 semne că suferi de narcisism. De ce ajungem să disprețuim narcisiștii, după ce i-am iubit?

În mitologia greacă, Narcis era un tânăr vânător de o frumusețe deosebită – fiul ninfei Liriope și al zeului fluvial Cefis – dar de o mândrie fără seamăn, care-l împingea să umilească orice muritor ce se îndrăgostea de el.
Deși era înconjurat de dragostea și admirația celor care îl întâlneau, Narcis rămânea indiferent la atențiile și propunerile amoroase. De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nebunește nimfa Echo, însă și ea a fost respinsă și s-a stins de durere, văzând că dragostea ei nu era împărtășită. Nemesis hotărăște să îl pedepsească pe Narcis, făcându-l să își vadă chipul în apa unui izvor. Tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine, murind de durere, fiindcă nu ajungea la tânărul pe al cărui chip îl vedea în apă.

Dar cine este Narcis în zilele noastre?

Este un sentiment frumos să fii admirat. În mod natural te face să te simți bine atunci când primești atenție și ți se acordă importanță. Și, da, sunt momente în care ne scoatem în evidență și ne laudăm singuri. Însă, atunci când  încrederea de sine depășește o limită, după care devii manipulativ și exigent, s-ar putea să fie nevoie să îți revizuiești atitudinea.
În opinia celebrului hipnoterapeut Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, tulburarea narcisică de personalitate este o tulburare mentală care afectează aproximativ 1% din populație, cu o prevalență mai mare la bărbați decât la femei. Se caracterizează printr-un sentiment exacerbat de importanță de sine, o lipsă de empatie față de alții și o mare nevoie de admirație.
“Definiția distinctivă a tulburării de personalitate narcisistă este grandiozitatea – sentimentul exagerat de importanță de sine. Dacă trăiești cu această tulburare, e posibil să fii preocupat de putere, de prestigiu, de vanitate și să consideri că meriți un tratament special din partea celor din jurul tău. Tulburarea narcisistică de personalitate nu trebuie confundată cu o înaltă încredere în sine și cu o  stimă de sine crescută. Cei cu o stima de sine înaltă pot fi încă umili. Dacă trăiești cu o tulburare de personalitate narcisistă, ești probabil egoist, lăudăros și ignorant față de sentimentele și nevoile altora. Mult timp s-a crezut că indivizii care suferă de tulburare de personalitate narcisistă arată o înaltă stimă de sine la suprafață, însă în adâncul lor sunt foarte nesiguri. Această teorie susține că atitudinea de superioritate și încrederea de sine exagerată sunt folosite pentru protecția unui interior foarte sensibil. Studiile recente reduc teoria anterioară și acum indică faptul că, dacă suferi de tulburare de personalitate narcisistă, e posibil să ai cu adevărat o stimă de sine crescută – atât la suprafață, cât și în interior”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa, potrivit Plus Communication.

17 semne și simptome care indică prezența narcisismului

În practica de specialitate, hipnoterapeutul Eugen Popa a identificat nu mai puțin de 17 semne care indică o tulburare de personalitate narcisistă, după cum urmează:
1. Individul își ocupă mintea cu fantezii ale unui succes nelimitat, povești de iubire ideale, putere, frumusețe, inteligență
2. Are convingerea că este o persoană importantă care ar trebui să se asocieze numai cu persoane cu statut ridicat
3. Are așteptări foarte mari ca toate dorințele și cerințele să îi fie împlinite
4. Are nevoie de admirație constantă
5. Exagerează realizările, aptitudinile, talentele
6. Este sigur că are întotdeauna dreptate
7. Este invidios și are o credință exagerată că ceilalți îl invidiează
8. Își stabilește obiective nerealiste
9. Are așteptări mari în ceea ce-l privește
10. Convingerea că nimeni nu ar trebui să-i pună la îndoială judecata
11. Profită de ceilalți pentru a avansa în viață și / sau pentru a obține ceea ce își dorește fără nicio remușcare față de cei de care s-a folosit pentru a ajunge acolo
12. Arogant, înverșunat
13. Ușor de rănit atunci când este respins
14. Insensibil la sentimentele altora
15. Mereu în căutare de putere
16. Răspunde criticilor cu rușine, furie și umilință
17. Devine imediat foarte gelos

Ne îndrăgostim inițial de narcisiști, dar ajungem să-i disprețuim

“Adesea, persoanele sunt inițial atrase de cei cu tulburare de personalitate narcisistă. Aceste persoane pot fi la început magnetizante, și e posibil să te simți atras de încrederea, asertivitatea și entuziasmul cu care pare că te înconjoară o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă. Cu toate acestea, când începi să cunoști persoana în profunzime, poți începe să disprețuiești aceleași trăsături care te-au atras inițial la persoană. Tulburarea narcisică este mult mai frecventă decât se crede, și asta pentru că cei mai mulți dintre cei care suferă de narcisism se ascund în public și se arată doar acasă, în cuplu și familie”, conchide hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.
Personalitatea narcisistă este definită de specialiștii de la The Mayo Clinic drept  „o tulburare mintală în care oamenii au un simț al sinelui inflamat și al propriei importanțe corelat cu o puternică dorință de a fi admirați. Aceștia cred că sunt superiori celorlalți și nu au niciun interes în a investiga sau valida emoțiile și opiniile persoanelor din jurul lor. Dar în spatele acestei măști de încredere totală în sine se află o identitate fragilă, vulnerabilă la cel mai mic reproș sau critică“, scrie psychologies.ro.

Lipsă de empatie, manipulare, înșelare și exploatare deliberată

Cel mai ușor, această tulburare de personalitate poate fi identificată în relațiile pe care un narcisist le dezvoltă cu cei din jurul său,  relații care implică deseori lipsa empatiei, manipulare, înșelare și exploatare deliberată.

Relația de acest tip este, în majoritatea cazurilor, toxică pentru persoana care își plasează în mod bine intenționat, dar total greșit, încrederea într-o persoană a cărei capacitate de a răspunde acestor sentimente este nulă.

Unul dintre lucrurile pentru care narcisiștii sunt recunoscuți este faptul că profită de bunele intenții ale celorlalți. Și reușesc acest lucru prin câteva „strategii“ recurente la care apelează.

Masca este aceea a unui individ șarmant, afectuos, hrănitor emoțional, charismatic, diplomat, iubitor și călduros.

Și este așa de bine construită, încât oamenii nu reușesc să vadă dincolo de ea adevărata natură a persoanei narcisice: o persoană fără capacitatea de a empatiza, căreia îi lipsește un interes autentic pentru ceea ce face, simte și acționează persoana de lângă ea.

Masca este aceea a unui individ șarmant, afectuos, hrănitor emoțional, carismatic, diplomat, iubitor și călduros.

Și este așa de bine construită, încât oamenii nu reușesc să vadă dincolo de ea adevărata natură a persoanei narcisice: o persoană fără capacitatea de a empatiza, căreia îi lipsește un interes autentic pentru ceea ce face, simte și acționează persoana de lângă ea.

Victima ajunge să se învinovățească

Victimele unei asemenea abordări intră în această disonanță cognitivă deoarece, deseori, justifică și valorizează personalitatea drăguță, călduroasă și iubitoare, dar ale cărei comportamente sunt exact opuse: dureroase, manipulatoare și care produc suferință.

Finalul spiralei face ca victima să se învinovățească pentru această situație, ignorând adevăratul caracter al narcisistului și sfârșind prin a se considera vinovată de starea de neîmplinire și insatisfacție a relației.

Narcisiștii deseori  manipulează emoțiile celorlalți prin inserarea unei a treia persoane în relație, într-o încercare de a provoca atât gelozia, cât și pentru a menține controlul.

Astfel, dacă apare o problemă în relație, narcisistul nu se simte responsabil să o rezolve, dar va manipula emoțiile unei alte persoane, pentru ca aceasta să încerce să îi rezolve problema.

”Gâdilarea” orgoliului

O altă caracteristică  a narcisiștilor este dorința nelimitată de a le fi mângâiat orgoliul și, din acest motiv, se înconjoară cu oameni care să facă exact asta.

Chiar și o asemenea persoană, însă, își dă seama că, pentru a beneficia de complezență și admirație, trebuie să mențină o formă socială de bună credință și politețe.

Ea va impersona o persoană diferită de cea care este cu adevărat, tocmai pentru a face pe placul oamenilor și a primi  ceea ce dorește: admirație constantă și o stare de extaz în fața altruismului personal.

Narcisiștii vor spune și vor face orice pentru a împiedica persoana de lânga ei să judece clar și limpede comportamentul lor deviant.

După ce manipulează (subtil) emoțional și/sau psihologic victimele, vor căuta să invalideze și să critice orice rezistență din partea acestora în fața acțiunilor lor.

„Ești prea sensibil/Ești prea serioasă/Nu mă înțelegi“ fac parte din vocabularul de șantaj. Scopul final este să inducă în persoana de lângă ei  o permanentă stare de dubiu patologic.

Fenomenul selfie

Cercetările indică faptul că experimentăm o epidemie de narcisism. În cartea The Narcissism Epidemic, analizând datele a peste 37.000 de subiecți, Jean Twenge și W. Keith Campbell au observat faptul că trăsăturile de personalitate narcisistă au crescut în același ritm îngrijorător ca și obezitatea din 1980 până în prezent, scrie sursa citată.

Chiar și muzica și arta, în general, devin mai îndreptate spre narcisism, alături de orice formă de social media.

Fenomenul selfie este elocvent pentru efectul pe care social media îl are în încurajarea acestei tendințe de supranarcisisare a societății.

Persoanele narcisiste lasă o primă impresie fantastică la interviuri profesionale sau la o primă întâlnire, își îndeplinesc foarte bine sarcinile, cu rezultatele scontate, iar în perioada tinereții să fii un pic narcisist, se corelează cu o șansă mai ridicată de a te simți fericit.

Profesorul Scott Barry Kaufman de la University of Pennsylvania explică faptul că, după o lună, persoanele narcisiste devin suspecte de neîncredere, liderii nu își demonstrează capacitățile inițiale, iar în ceea ce privește prestigiul, dacă nu este o miză, narcisiștii nu depun eforturi.

Satisfacția în relație scade după câteva luni, iar ca adulți narcisiștii nu sunt fericiți, în vreme ce a fi în preajma lor nu este un lucru sănătos pentru cel care are o relație cu o asemenea persoană.

Sursa foto: psychologies.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol