28 aprilie 2024, 16:13

5.000 de pași zilnic? Un studiu arată că pentru unele persoane nu este suficient

Sedentarismul nu este deloc benefic pentru sănătatea noastră. Dar oare cât de mult exercițiu fizic este nevoie pentru a contracara efectele negative ale unei zile sedentare?

Vorbim de cele cel puțin opt ore în care stăm pe un scaun la birou, sau orice loc de muncă care prevede cele 8-10 ore de șezut. Oamenii de știință au realizat un studiu de meta-analiză, care analizează nouă studii mari anterioare.

Acestea au implicat un total de 44.370 de persoane din patru țări diferite care purtau o formă de tracker de fitness, scrie Science Alert

Analiza a constatat că riscul de deces în rândul celor cu un stil de viață mai sedentar a crescut pe măsură ce timpul petrecut în activități fizice de intensitate moderată până la viguroasă a scăzut.

Cercetările sugerează că aproximativ 30-40 de minute pe zi de transpirație ar trebui să compenseze efectul unei zile întregi de muncă de birou.

Până la 40 de minute de „activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă” în fiecare zi este aproximativ cantitatea potrivită pentru a echilibra 10 ore de stat nemișcat, arată cercetarea. Deși orice cantitate de exercițiu sau chiar ridicarea în picioare ajută într-o oarecare măsură.

„La indivizii activi care fac aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, asocierea dintre timpul ridicat de sedentarism și riscul de deces nu este semnificativ diferită, față de cei cu cantități reduse de timp sedentar”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte, desfășurarea unor activități destul de intense, cum ar fi: mersul pe bicicletă, mersul rapid, grădinăritul, vă poate reduce riscul de deces.

La acea vreme, studiul a fost publicat odată cu lansarea Ghidurilor globale ale Organizației Mondiale a Sănătății privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, elaborate de 40 de oameni de știință de pe șase continente.

British Journal of Sports Medicine (BHSM) a publicat, de asemenea, o ediție specială pentru a realiza atât studiul, cât și liniile directoare revizuite.

„Așa cum subliniază aceste linii directoare, toate activitățile fizice contează și orice cantitate din ele este mai bună decât niciuna”, a spus cercetătorul în activitate fizică și sănătatea populației Emmanuel Stamatakis, de la Universitatea din Sydney, Australia.

„Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice”. Cercetarea bazată pe trackere de fitness este în linii mari în conformitate cu ghidurile OMS din 2020, care recomandă 150-300 de minute de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă în fiecare săptămână pentru a contracara comportamentul sedentar.

Mersul pe scări în loc să luați liftul, jocul cu copiii și animalele de companie, participarea la yoga sau dansul, efectuarea treburilor casnice, mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt toate prezentate ca modalități prin care oamenii pot fi mai activi.

Iar dacă puteți, ”nu gestionați imediat cele 30-40 de minute, spun cercetătorii, începeți cu puțin”.

Este dificil să faceți recomandări pentru toate vârstele și tipurile de corp, deși intervalul de timp de 40 de minute pentru activitate se potrivește cu cercetările anterioare.

Pe măsură ce sunt publicate mai multe date, ar trebui să învățăm mai multe despre cum să rămânem sănătoși, chiar dacă trebuie să petrecem perioade lungi de timp la un birou.

„Încă nu suntem clari, de exemplu, care este limita pentru sedentarismul excesiv  „. Dar acesta este un domeniu de cercetare cu ritm rapid și sperăm că vom avea răspunsuri în câțiva ani.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol