2 mai 2024, 3:45

A fost inaugurat primul tur virtual al unui Cimitir Evreiesc din România

La Iași a fost lansat, primul tur virtual al unui Cimitir Evreiesc din România. Acesta va fi integrat pe site-ul comunitateaevreiloriasi.ro, informează Radio Iași.

Coordonatorul proiectului, Alina Țiței a precizat că inițiativa își propune să conecteze publicul, indiferent de religie și etnie, la moștenirea israelită de la Iași.

”Lansăm proiectul cultural “Roots and stones – jewish heritage” cu un tur ghidat în Cimitirul Evreiesc din Iași, care a fost listat în 2020 ca monument istoric. E un patrimoniu inestimabil pe care credem că trebuie cunoscut atât de către ieșeni, cât și de evreii din lumea largă pentru că acest cimitir este cel mai adesea, de fapt, vizitat de evrei veniți din toată lumea, diaspora românească, care vin aici la Cimitirul Evreiesc, să-și caute rădăcinile, să găsească mormintele străbunilor. Adesea le este chiar dificil să le găsească, pentru că cimitirul are 20 de hectare și peste 150.000 de morminte funerare. Este cel mai mare cimitir evreiesc din România”, susține Alina Țiței.

Comunitatea evreiască este prezentă la Iași încă din secolul al 15-lea.

Secretarul general al Comunității ieșene, Albert Lozneanu, a afirmat că Cimitirul Evreiesc din Iași ca și Cimitirul Eternitatea sunt declarate monumente istorice.

”În acest cimitir își dorm somnul de veci cei care au căzut în al doilea război mondial evreii, victimele Holocaustului. Avem gropile comune în centrul cimitirului, un număr de aproximativ 8000 de evrei îngropați aici. La fel avem și Parcela Eroilor Evrei care au luptat în Primul Război Mondial fără să fie cetățeni români, au luptat pentru libertatea și pentru neatârnarea României. Avem capele ale diverselor Rabini care sunt îngropați. Comunitatea noastră este o comunitate mică, numără aproximativ 300 de membri, dar în trecut era una din cele mai importante comunități din țară și a jucat un rol deosebit sociocultural”, a declarat Albert Lozneanu.

Vechi de peste 200 de ani, cimitirul israelit din Iași a fost introdus pe lista monumentelor istorice de importanță națională în decembrie 2020, fiind cel mai mare cimitir evreiesc din România.

Întins pe 20 de hectare, găzduiește în jur de 145.000 de pietre funerare, mărturie a existenței unei vechi și prolifice comunități evreiești în orașul Iași, relatează radiohit.ro.

Există dovezi că primii evrei s-au stabilit la Iași în jurul anilor 1400. Astfel, în vechiul cimitir medieval al târgului, distrus la ordinul mareșalului Antonescu, s-a găsit o piatră tombală datată din anul 1467, unele izvoare istorice precizând că marchează mormântul unui medic evreu, venit din Polonia.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, populația israelită a orașului Iași era majoritară, iar vechiul cimitir medieval devenise neîncăpător. Noul cimitir, deschis în 1881 era impresionant prin rafinamentul arhitectural vizibil la poarta de la intrare și capela mortuară ritualică. Acesta devine o oglindă a evoluției sociale a comunității mozaice și în același timp, reflectă o evoluție a stilurilor arhitecturale europene.

Venerarea eroilor se regăsește și în cimitirul evreiesc din Iași, unde este ridicat un monument comemorativ pentru soldații evrei care și-au dat viața în Primul Război Mondial și monumentul funerar comemorativ, al victimelor pogromului din 1941.
Inestimabil prin valoarea sa istorică și artistică, cimitirul evreiesc reprezintă, în aceeași măsură ca și cimitirul Eternitatea, care fusese inaugurat cu doar câțiva ani înainte, o reflexie a istoriei și evoluției Iașului și a oamenilor săi.

Evenimentul este parte a proiectului “Roots and stones – jewish heritage”, implementat de Asociația “Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.)”, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Iași și Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). Proiectul “ Roots and stones – jewish heritage” își propune în primul rând să conecteze publicul, indiferent de religie și etnie, la moștenirea israelită ieșeană folosind ca vector spațiul încărcat de semnificații al cimitirului evreiesc.

Proiectul „Roots and Stones: Jewish Heritage” încearcă să recupereze într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media, moștenirea evreiască a orașului Iași, veche de șase secole. Activitățile din proiect vizează promovarea cimitirului evreiesc din Iași, ca spațiu al memoriei de importanță majoră în circuitul cultural al orașului Iași și al României. Activitățile propuse urmăresc realizarea unui website, care va integra un tur virtual realizat cu ajutorul tehnicii fotografiilor de 360 de grade și realizarea unui film de prezentare a cimitirului, relevant pentru istoria comunității evreiești. Medierea cu publicul va fi realizată în cadrul unor tururi ghidate cu publicul, care vor aborda teme istorice și de artă funerară, precum și a unei expoziții FOTO, pe care ieșenii o pot viziona în Galeria LA GARD – Parcul Copou.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol