28 aprilie 2024, 14:10

Acoperirea vaccinală a scăzut în România în ultimul deceniu

Pandemia de COVID-19 a afectat vaccinarea copiilor în întreaga lume, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva Covid-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare. În România, pandemia a accentuat o tendință de scădere a ratei de acoperire vaccinală vizibilă de circa un deceniu. 

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a prezentat luni ultimele date oficiale în privința ratelor de acoperire vaccinală în România, informează 360medical.ro.

Astfel, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale față de anul anterior.

Ministrul Sănătății a anunțat de mai multe ori că intenționează să introducă compensarea vaccinurilor pentru adulți, în principal pentru pacienții cronici, măsură care s-ar putea implementa începând din 2024.

Pentru a simplifica procedura, vaccinurile vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie și nu prin procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). O metodologie de includere în listă urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului sănătății.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol