19 aprilie 2024, 22:12

Adrian Cojocaru, în dialog cu Lucian Mîndruță: „Nu voiam să fiu «Andrei Escu» (…) Digi24 s-a dorit o televiziune curată”

În 1 martie, DIGI24 împlinește 10 ani de activitate, iar Lucian Mîndruță a dorit să marcheze frumoasa aniversare cu o emisiune specială a seriei „Ediția de Dimineață”, alături de colegul său, Adrian Cojocaru. Jurnalistul și realizatorul radio a împărtășit parcursul său jurnalistic, alături de cele mai utile sfaturi dobândite.

Urmăriți aici emisiunea integrală:

Cojocaru este de 9 ani în București, dar de 10 ani lucrează la Digi, pentru că a început la stația locală din Timișoara. Nu și-a luat la el prea multe lucruri, iar când a ajuns în Capitală, a fost întrebat dacă va putea să se adapteze, deși el nu știa la ce anume.

„Voiau să facă o televiziune curată, care-ți dă informația nealterată și tu tragi concluzia. Îți dădea sarea și ingredientele și făceai tu”.

Spune că îi place ceea ce face. Nu voia să „apară pe sticlă”, nu dorea să fie „Andrei Escu”. Inițial dorea să facă film documentar, reclame, dar în partea din spate, cea de creație. La Timișoara, s-a întâmplat însă să devină prezentator.

Când era în școala primară, dar și în liceu, a scris poezii și le-a publicat pe proaspăt lansata atunci rețea de bloguri Yahoo 360. Din păcate, rețeaua s-a desființat, deci nu mai are acele texte, decât dacă nu cumva le poate salva de pe un calculator vechi din beciul blocului părinților. Lucian Mîndruță a avut aceeași experiență cu poezia și el consideră că oamenii care au scris ceva de-a lungul timpului pot deveni buni jurnaliști.

Adrian Cojocaru se înțelege bine cu lumea de la Digi FM, dar a constatat că, dacă face unele subiecte mai sensibile, precum vaccinarea, „crește nivelul de adrenalină”.

„Publicul lui Digi FM este unul elevat, își dorește să afle. Contează și că am invitați în studio și-și mai varsă năduful pe ei. Distanța fizică dintre gură – microfon – urechea ascultătorului este cel mai mare ajutor, dar și o responsabilitate”.

Cât despre viitorul jurnalismului, este posibil ca oamenii să nu mai aibă atâta nevoie de cei care strâng informația și le-o prezintă. Dar rolul jurnaliștilor va rămâne să-i scoată pe oameni din zona lor de confort, pentru că altfel vom trăi cu toții într-o minciună informațională.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol