30 august 2023, 14:31

Alimentele ultraprocesate favorizează atacul de cord sau AVC-ul

Alimentele ultraprocesate cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral, dezvăluie două cercetări noi prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, desfășurată în Amsterdam, relatează The Guardian.

Primul studiu, care a urmărit 10.000 de femei timp de 15 ani, a constatat că cele cu cea mai mare proporție de alimente ultraprocesate (UPF) în dieta lor aveau 39% mai multe șanse de a dezvolta tensiune arterială crescută decât cele cu cea mai scăzută proporție. Hipertensiunea arterială crește riscul de afecțiuni cardiace grave, inclusiv boli de inimă, boli arteriale periferice, anevrisme de aortă, boli de rinichi și demență vasculară.

Cel de-al doilea studiu, o meta-analiză care a cuprins mai mult de 325.000 de bărbați și femei, a arătat că cei care au mâncat cel mai mult UPF au avut cu 24% mai multe șanse de a avea evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accident vascular cerebral și angină pectorală.

Creșterea consumului zilnic de UPF în aportul de calorii cu 10% a fost asociată cu un risc crescut de boli de inimă cu 6%. Iar cei care consumă mai puțin de 15% din dietă alimente ultraprocesate au fost cel mai puțin expuși riscului de a avea probleme cardiace, potrivit cercetării conduse de Universitatea de medicină militară din Xi’an, China.

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul producției. Sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. De cele mai multe ori, alimentele sunt sărace în fibre și lipsite de nutrienții prezenți în alimentele proaspete sau puțin procesate, precum fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea făcută în casă.

Studiile anterioare au legat consumul de alimente ultra-procesate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și cancerul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol