27 aprilie 2024, 6:28

An de succes: Peste 70.000 de spectatori au trecut pragul Operei din Iași în 2022

Cu peste 70.000 de spectatori, Opera Națională Română din Iași ocupă locul al treilea la nivel național din punct de vedere al încasărilor.

2022 a fost un an rodnic și plin de bucurii pentru Opera Națională Română din Iași. Artiștii au oferit spectacole de înaltă clasă, impecabile, au creat o lume feerică pe scenă, au adus în fața iubitorilor muzicii adevărate capodopere. 2022 a fost un an cu multe împliniri pentru ONRI nu doar sub aspect artistic, ci și financiar și administrativ, scrie Evenimentul.

Publicul s-a bucurat de cinci premiere – trei spectacole de operă („Bal Mascat”, „Turandot” și „Pescuitorii de Perle”) și două de balet („Triptic” și „Romeo și Julieta”) care, alături de celelalte spectacole, au adus în sală peste 70.000 de spectatori.

„Ne bucurăm de un public cald, serios, numeros care este alături de artiști. Ei bine, cu ajutorul acestui public au crescut și încasările obținute din vânzarea biletelor. Din acest punct de vedere, Opera Iași, ca instituție de spectacole, ocupă primul loc în Moldova și al treilea la nivel național, după Opera și Teatrul Național din București”, a spus tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI.

Această poziționare este cu atât mai importantă cu cât ONRI nu are un sediu propriu, ci împarte clădirea cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

O altă realizare importantă a fost legată de reînnoirea întregii garnituri a instrumentelor de suflat, atât din alamă, cât și din lemn, investiție realizată cu sprijinul Ministerului Culturii.

„Suflătorii au acum instrumente noi, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani. Investiția este foarte importantă deoarece oferă o calitate superioară a sunetului cu implicații directe în spectacole. Tot în acest an am reușit să renovăm singura sală de repetiții și mă refer la sala Radu Botez unde am schimbat absolut tot și am adus îmbunătățiri considerabile. Este singura sală care ne permite repetițiile cu ansamblul, este o sală pentru 150 de oameni.”, a punctat Andrei Fermeșanu.

2022 a fost un an bun și pentru iubitorii de muzică și balet, artiștii ONRI oferind spectacole de înaltă clasă, cu invitați de renume mondial. Magia unui spectacol este dată de calitatea distribuțiilor, a invitaților și de harul dirijorului.

Pe scenă au urcat tenorul Ștefan Popa (sosit la Iași pentru trei spectacole – două de „Rigoletto” și unul cu „Bal Mascat”), sopranele Elena Moșuc și Celia Costea, mezzosoprana Ramona Zaharia, baritonii Bogdan Baciu și Lucian Petrean, artiști care au cântat în marile teatre ale lumii și care vor reveni în capitala culturală a Moldovei. Multe dintre spectacole l-au avut la pupitru pe dirijorul David Crescenzi, un maestru cu mână sigură, care respectă artiștii și oferă și un factor de stabilitate, după cum a apreciat tenorul Andrei Fermeșanu.

Managerul interimar al ONRI are planuri mari și frumoase și pentru anul 2023.

„În februarie vom readuce pe scenă spectacolul Văduva veselă, în regia maestrului Andrei Șerban. Va fi o nouă montare, cu un text refăcut, cu un alt raport între personaje. Pentru  finalul lunii martie, mai exact zilele de 25 și 26, pregătim o premieră cu Trubadurul. Momentul va coincide cu lansarea la Iași a Radio România Muzical, iar premiera Operei noastre va fi și prima transmisiune”, a anunțat, în premieră, Andrei Fermeșanu.

Stagiunea se va încheia cu o a treia premieră, mai exact „Cenușăreasa”, de Rossini, un compozitor cunoscut în România mai mult pentru „Bărbierul din Sevilla”. Nu este deloc ușoară o astfel de premieră deoarece presupune prezența unor voci cu o agilitate deosebită, un fel de atletism vocal, dar orice efort merită, iar aplauzele publicului sunt o garanție a spectacolelor magice oferite de ONRI.

„Planurile noastre sunt frumoase și sunt convins că vom reuși”, a conchis Andrei Fermeșanu, căruia anul 2022 i-a adus și două premiere în plan artistic – rolul lui Nadir, din „Pescuitorii de Perle” și cel al lui Edgardo, din „Lucia di Lammemmoor”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol