26 aprilie 2024, 6:52

Anxietate și teama de singurătate: sfaturi care te-ar putea ajuta

Anxietatea poate crește în intensitate și deveni dificil de gestionat atunci când este întreținută de teama de singurătate, de disconfortul provocat de absența altora din jurul nostru.

O sfâşietoare stare de gol în drumul existenţial al fiinţei umane. O emoţie care nu ţine cont de vârstă, spaţiu, timp sau origine. Locul în care tristeţea face pact cu durerea. O frontieră greu de trecut. Sentimentul de singuratate este unul greu de suportat.

Pentru că, de multe ori, suntem singuri deși nu ne dorim asta. Alteori ne simțim singuri chiar dacă avem prieteni, suntem într-o relaţie mai mult sau mai puţin stabilă sau avem rude și cunoștințe. Simțim că nimeni nu ne cunoaște cu adevărat; nimănui nu îi pasă de noi sau că, pur și simplu, nu ne putem conecta cu ceilalți. De prea multe ori observăm că intrăm mereu în relaţii imposibile. Sfârșim prin a fi abandonați sau respinși sau, din contră, îi îndepărtăm pe ceilalți, deși ne dorim o relație. De multe ori, ne e greu să construim relațiile calde și profunde de care avem nevoie!

Singurătatea e diferită de izolarea socială

Singuratatea apare ca o stare nefirească, o anomalie care îşi pune amprenta în chip dureros asupra bunăstării noastre fizice şi mentale, scrie clinicahope.ro.

Singurătatea este definită drept o stare subiectivă în care o persoană se simte deconectată de ceilalți. Singurătatea este diferită față de izolarea socială, în care o persoană se poate simți singură chiar și atunci când este înconjurată de mulți alți oameni, notează romedic.ro.

Să fii singur sau să te bucuri de propria persoană, nu este un lucru rău. Dar să fii singur atunci când ai fi preferat să ai oameni aproape de tine, poate conduce la sentimente de singurătate, depresie, cu afectarea dispoziției și a somnului.

Singurătatea poate avea mulți factori declanșatori precum pierderea unei persoane dragi, relații nesatisfăcătoare, amintiri triste, diverse circumstanțe sau greutăți ale vieții, precum și sentimentul de neînțelegere sau de neapartenență din partea altora.

Conform unor studii din ultimii ani, singurătatea este echivalentă cu fumatul a 15 țigări zilnic, ceea ce face ca singurătatea să fie mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea și poate crește riscul de deces cu 29%.

Deconectarea de ceilalți, dar și de propria persoană

Numeroase studii demonstrează și impactul negativ pe care îl au ecranele în fața cărora petrecem prea mult timp, acestea întreținând deconectarea de ceilalți, dar și de propria persoană. Ce putem face pentru a ameliora anxietatea când suntem singuri?

Dacă în urmă cu 30 de ani televizorul ne oferea ecranul în fața căruia petreceam timpul, avansarea tehnologiei a crescut dependența de ecrane odată cu apariția telefoanelor mobile, a tabletelor, a dezvoltării calculatoarelor.

Toate acestea fac posibil ca un ecran să ne însoțească permanent și adesea observăm în jurul nostru scăderea interacțiunii cu ceilalți în favoarea timpului petrecut în fața unui ecran, scrie smartliving.ro.

Dacă înainte puteam lua o pauză de la televizor când ieșeam din casă, în prezent pauza nu mai există, rămânând conectați permanent, de când ne trezim dimineața până în momentul adormirii – mulți dintre noi lăsând telefonul mobil din mână când adormim și nu înainte cu măcar o oră, cum ne îndeamnă specialiștii în vederea unui somn mai calitativ.

Singurătatea nu are valențe negative atunci când propria companie ne face plăcere și când știm să ne ocupăm timpul cu activități plăcute. Practic, nu ne simțim singuri atunci când știm să apreciem „timpul pentru noi”.

Viața noastră cuprinde trei segmente importante: munca, relațiile cu ceilalți și relația cu noi înșine. Implicit, ne putem gândi la timpul pe care îl investim în aceste segmente de viață.

Iar dacă munca ne ocupă adesea mare parte din timp, provocând dezechilibre în restul aspectelor vieții, remedierea acestora începe cu conectarea cu sine și ceilalți, nu cu un ecran.

Anxietate întreținută de interacțiunea exagerată cu mediile online

Deși, uneori anxietatea crește când nu avem acces la mediile online cu care suntem familiarizați și pare să scadă când reluăm contactul, în realitate anxietatea este întreținută de această interacțiune exagerată. Distragerea atenției a devenit activitatea la care apelăm cel mai des.

Peste tot vedem oameni comunicând prin intermediul mesajelor pe telefon, căutând diverse pe internet, vizionând videoclipuri, actualizând paginile de social-media, lucrând la un calculator sau jucându-se. Iar când ne deconectăm de orice activitate în fața unui ecran, conștientizăm anxietatea când suntem singuri.

Teama de singurătate este o dificultate retrăită în absența unor persoane semnificative cu care ne putem conecta, în prezența cărora să simțim că putem fi noi înșine, acceptați așa cum suntem, cu care ne putem dezvălui vulnerabilitățile.

Când aceste elemente lipsesc, ne putem simți singuri și înconjurați de ceilalți, chiar și în cuplul din care facem parte. Iar această anxietate este întreținută și de lipsa eforturilor noastre de a găsi persoane cu care suntem compatibili, de lipsa antrenamentului de a ne dezvălui celorlalți și de evitarea timpului dedicat cunoașterii de sine.

Iată câteva lucruri care vor contribui la reducerea anxietății când suntem singuri:

Reducerea timpului petrecut on-line sau în fața unui ecran

Pentru început, putem reduce timpul petrecut conectați la un dispozitiv prin alocarea unui interval de 30 minute sau o oră dimineața, înainte de a ne consulta telefonul pentru mesaje sau social media. Acestui interval îi putem adăuga încă unul înainte de culcare. Igiena somnului exclude timpul în fața unui ecran!

Exerciții de mindfulness

Mindfulness poate fi un mod prin care învățăm să fim prezenți, mai atenți la noi înșine, mai ancorați în ceea ce se petrece aici și acum. Devenind mai disponibili și atenți la noi înșine, putem reuși să devenim o companie plăcută pentru noi.

Dezvoltarea unui hobby

Hobby-urile au fost numite de psihiatrul american William Glasser, adicții pozitive, iar ele contribuie la dispoziția noastră, ajutându-ne să navigăm anxietatea. Fie că ne place pictura sau desenul (și pentru a ne juca nu este necesar să fim neapărat talentați), tricotatul, colajele, puzzle-urile sau alte activități care ne implică doar pe noi, putem să ocupăm timpul dedicat nouă cu una dintre ele.

Mișcarea

Deja nu este necesar să mai precizez aici rolul mișcării. Multe dintre stările noastre anxioase și depresive sunt ameliorare de exercițiile fizice, chiar și de plimbări, mulțumită schimbărilor chimice din creier atunci când facem mișcare. Așadar, să ne oferim ajutorul pe care îl avem oricând la îndemână.

Scrie într-un jurnal

Multe dintre stările noastre sunt întreținute de felul în care le interpretăm în mintea noastră, de scenariile pe care le dezvoltăm și care, adesea, ne acaparează. Un mijloc la îndemână pentru a nu ne lăsa copleșiți de aceste gânduri este să le scriem într-un jurnal, așa cum le-am spune unui prieten sau unui terapeut. Scrierea ne eliberează de tot ceea ce ne încarcă, reducând semnificativ anxietatea când suntem singuri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol