9 decembrie 2024, 6:05

Asocieri potențial tulburătoare între coșmarurile frecvente sau persistente și cogniția viitoare

Visele rele (coșmarurile) sunt frecvente și rareori sunt un semn al unor probleme semnificative de sănătate. Cu toate acestea, mai multe studii noi au găsit asocieri potențial tulburătoare între coșmarurile frecvente sau persistente și cogniția viitoare.

Investigațiile anterioare au găsit o legătură între problemele de somn la vârsta adultă, inclusiv coșmarurile, și apariția bolilor neurodegenerative. O analiză recentă a determinat o posibilă asociere între visele supărătoare din timpul copilăriei și problemele de sănătate cognitivă (vezi Infografic).

O analiză prospectivă, longitudinală a folosit date care au inclus toate persoanele născute în Marea Britanie într-o singură săptămână în 1958. La vârsta de 7 ani (în 1965) și 11 ani (în 1969), mamele au fost rugate să raporteze dacă copilul lor a avut „vise urâte sau terori nocturne” în ultimele 3 luni. Dintre 6991 de copii (51% fete), 78,2% nu au avut niciodată vise urâte, 17,9% au avut vise urâte trecătoare și 3,8% au avut vise urâte persistente. Până la vârsta de 50 de ani (2008), 262 de participanți au dezvoltat tulburări cognitive și cinci au fost diagnosticați cu boala Parkinson.

Coșmarurile regulate în timpul copilăriei au fost asociate „liniar și statistic semnificativ” cu un risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive sau boala Parkinson ( P = 0,037) atât la bărbați, cât și la femei. În comparație cu cei care nu au avut niciodată vise urâte, cei care au avut vise urâte persistente au avut un risc crescut cu 85% pentru tulburări cognitive sau boala Parkinson până la vârsta de 50 de ani, scrie medscape.com.

Un alt studiu, realizat de Universitatea din Birmingham, arată că persoanele de vârstă mijlocie care au coșmaruri măcar o dată pe săptămână sunt de patru ori mai predispuse la declinul cognitiv accentuat și la demență, pe măsură ce trec anii.

Cei mai mulți dintre noi avem din când în când câte un vis urât, dar circa 5% dintre oameni se confruntă cu așa ceva – vise îndeajuns de rele încât să-i trezească din somn – măcar o dată pe săptămână. Acestea pot apărea din cauza stresului, privării de somn sau anxietății, dar și Parkinsonul poate fi o cauză, au demonstrat studii anterioare. În cazul celor din urmă, s-a demonstrat deja că acesta poate fi un semn de declin cognitiv și instalare a demenței pe viitor.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit că și în cazul oamenilor sănătoși coșmarurile pot anunța demența, arată The Guardian. Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat pe 600 de oameni de vârstă mijlocie (35 – 64 de ani) și 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani și peste.

O posibilă explicație, se arată într-un raport publicat de jurnalul eClinicalMedicine, este aceea că are loc un declin cognitiv în lobul frontal drept al creierului, ceea ce face ca oamenii să nu-și mai poată controla emoțiile în timp ce visează, așa ajungându-se la coșmaruri.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol