26 aprilie 2024, 20:01

Atelier de confecționat ciubere și saune din lemn, cu finanțare europeană

Anii de pandemie au fost un moment de reflecţie, dar şi o rampă de lansare pentru Claudiu Țăran. După mai bine de 14 ani în care a lucrat în IT, a decis să îşi croiască alt drum. A ales calea antreprenoriatului şi a deschis o afacere despre care la început nu ştia prea multe. Proiectul lui a câștigat finanțare europeană.

Construcția de ciubere din lemn pentru baie, în care apa este încălzită prin intermediul unei sobe speciale, a înregistrat o creștere explozivă în perioada de pandemie, pe fondul cererii foarte mari venite din partea cabanelor și pensiunilor, dar din partea persoanelor fizice, din județul Mureș. Tânărul IT-ist din comuna Deda a deschis un atelier de confecționat ciubere, finanțat prin Start Up Nation, chiar înainte de debutul pandemiei, când pe piață era o nișă mai puțin exploatată, arată Agerpres.

”Ca pregătire sunt IT-ist, în ultimii 12-13 ani am ocupat poziții de management într-o companie de software din București, după care mi-am dorit să fac ceva mai aproape de casă. Am accesat mai multe proiecte pe fonduri europene, unul dintre ele finanțat prin Start Up Nation, am avut o pasiune pentru lemn și pentru a prelucra lemnul. Era o pasiune să vezi că de la un lemn brut să ajungi la un produs finit, deși nu sunt tâmplar. Am accesat o finanțare Start Up Nation prin care am înființat un atelier cu utilaje performante în prelucrarea lemnului. Am simțit o nișă după ce am pornit proiectul în ce privește ciuberele și saunele. Cred că experiența m-a ajutat să promovez produsele. (…) M-a prins pandemia în plină producție cu oameni instruiți, cu materie primă, a fost un an bun, comparativ cu alte industrii. Lumea nu a mai avut acces la piscine, saune și alte locații de acest tip și a încercat să își amenajeze casă, să aibă un confort propriu. Așa că amenajările interioare cu saune și ciubere au explodat în această perioadă. Am avut multe comenzi de la persoane fizice, am avut clienți care s-au mutat cu copiii la diverse cabane în zonă și atunci au făcut un mini-SPA acasă cu aceste ciubere”, a declarat Claudiu Țăran.

Cunoscute în toată lumea pentru efectele benefice asupra sănătății, saunele au apărut în urmă cu aproximativ 2000 de ani în Finlanda și au rămas, până în zilele noastre, un refugiu pentru detensionare, echilibrare și întărirea sistemului imunitar, comentează stiri.tvr.ro.

La fel și băile în ciubăr, care până nu demult erau un răsfăț rar.

Astăzi tot mai multe pensiuni şi cabane au în oferte câteva ore de relaxare în apa caldă, indiferent de anotimp.

Văzând interesul crescut pentru ciubere, Claudiu Țăran a accesat fonduri europene și a început să le construiască.

Şi cum orice afacere nu e lipsită de provocări, acestea au apărut şi în viaţa lui Claudiu. Care a fost nevoit să găsească colaboratorii și furnizorii de materii prime potriviți.

Dacă primul ciubăr l-a făcut pentru uz propriu, fără aparatură profesională, după 2 ani de experiență antreprenorul a căutat şi a învăţat tehnicile potrivite în așa fel încât să fabrice produsele cele mai bune.

Pe măsura dezvoltării afacerii și accesării mai multor fonduri pentru investiții, provocările nu au încetat. Una dintre ele a fost și creșterea prețurilor, care influențează piața de desfacere a produselor, spune antreprenorul.

Indiferent de obstacolele întâmpinate, tânărul nu se dă bătut și spune că, pentru avea succes, un antreprenor trebuie să aibă încredere în ceea ce face și să se bucure de susținerea celor din jur.

Sursa foto: Claudiu Țăran/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol