22 august 2023, 18:03

Avertisment pentru turiştii care ajung în Munţii Făgăraş: „Atenție la vipere, sunt foarte multe”

Aglomerație la munte în minivacanța de Rusalii. Turiștii trebuie, însă, să fie atenți la pericolele ascunse în iarbă și printre stânci. Salvamontiștii atrag atenția asupra prezenței viperelor, care sunt în număr mare în Munții Făgăraș.

Chiar dacă Transfăgărășanul nu este deschis complet, fiind închis între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km 104 – 130), oamenii au ales această zonă și datorită traseelor montane. Munții Făgăraș sunt locul ideal pentru cei pasionați de trasee montane, oamenii bucurându-se de frumoasele peisaje montane. Mare atenție, însă, la animalele sălbatice. Urșii sunt observați din ce în ce mai des pe Transfăgărășan. De asemenea, și viperele sunt mai vizibile în această perioadă, fiind în sezon de împerechere.

Pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş se găsește Vipera berus, numită și vipera comună n. red.) se recomandă purtarea bocancilor de munte. Turiștii sunt sfătuiți de salvamontiști să nu ridice pietrele și să evite zonele cu vegetație mare, scrie brasov.net.

În caz de muşcătură de viperă, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor.

Semne ale muşcăturii de viperă, conform Salvamont România,  sunt următoarele: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţă. Alte simptome generale sunt: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol