19 martie 2024, 5:29

Basarabenii din America, reuniți la o convenție a sufletelor care împart aceleași doruri. Poduri între comunitățile moldovenilor din străinătate

Anul acesta, în Pennsylvania, s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Convenției Moldo-Americane, care a reunit membrii diasporei moldovenești din Nordul Americii și a lansat dezbateri despre situația din Republica Moldova și despre podurile care se pot forma între comunitățile vorbitorilor de limbă română din S.U.A. și din întreaga lume.

Moldovenii din America, reuniți la Convenția Moldo-Americană

Moldovenii din America, reuniți la Convenția Moldo-Americană

Convenția Moldo-Americană, prilej de întâlnire pentru moldvenii din America, Canada, România și Republica Moldova

Anna Panovici, o basarabeancă din Miami, vorbește pentru editiadedimineata.ro despre atmosfera de la Convenția Moldo-Americană. „Am discutat despre presa din Republica Moldova, despre afaceri, succes și implicare, despre artă și despre cum poate diaspora pune o «cărămidă» în sprijinul acestora. Noi, moldovenii din străinătate, căutăm în permanență modalități de a da înapoi țării, de a organiza evenimente caritabile și de a pune bazele podurilor virtuale dintre moldovenii din întreaga lume. La Convenție au participat peste 170 cetățeni moldoveni din 15 state din SUA, Canada, România și Republica Moldova. Printre invitații Convenției Moldo-Americane s-au numărat reprezentanți mass-media din Republica Moldova, antreprenori și ambasadori culturali ai Moldovei în diaspora.”, povestește moldoveanca din America. Anna a numit evenimentul „o convenție a sufletelor care împart aceleași doruri”.

Nata Albot și Andrei Bolocan

Nata Albot și Andrei Bolocan

Diaspora trebuie să susțină presa liberă din Republica Moldova

Nata Albot și Andrei Bolocan au vorbit despre necesitatea susținerii presei libere din Republica Moldova. „Am vorbit despre urgența susținerii de către diasporă a presei libere din Moldova, despre importanța implicării în acele acțiuni de binefacere, care nu hrănesc și mențin sărăcia ci o schimbă pe o viață decentă. Am împărtășit experiențe despre afaceri, pornite de către cei din diasporă. Am încurajat lumea să organizeze cât mai multe acțiuni culturale, care să contribuie la păstrarea tradițiilor și a limbii române departe de casă.”, au transmis jurnaliștii.

Gigi Tabarcea și Elena Drăgălin

Cum pot visa actorii români la Hollywood

Gigi Tabarcea, actor și muzician, a fost invitat să vorbească despre importanța susținerii actorilor din Moldova și despre construirea unei relații mai puternice între Moldova și diaspora, prin arta. Acesta a povestit despre frumusețea meseriei de actor, despre greutățile acesteia și despre modalitățile de a sprijini acest domeniu. „E greu să visezi la Hollywood atunci cand de copii ni se povestește despre sărăcia actorilor. Dar ce facem, pentru a îi susține? Voi când ați fost ultima oară la teatru? Preferăm un film american în locul unui autohton, și asta e bine, americanii fac filme bune, dar cel mai important este că ele sunt multe. O să vă gândiți că noi nu avem un portofoliu mare. Și asta e corect. Poate că nu suntem atât de buni? Nu cred! Eu cred că noi avem nevoie de mai multă încurajare. Actorii își fac meseria pentru public. Dacă publicul vrea să te vadă, dacă tu îi provoci o emoție, și el mai vrea – atunci această meserie mai are un rost! Dacă publicul o să ceara, ajungem și noi și pe Netflix și la Hollywood! Pentru că voi ne dați curajul! Și pentru că suntem în stare.”, a declarat artistul.

Sandu Sîrbu și ...

Sandu Sîrbu și Vasile Gologan

Poduri între comunitățile moldovenilor din SUA

Sandu Sîrbu, moderatorul evenimentului, a vorbit despre podurile care se construiesc între comunitățile moldovenilor din America.  „Există evenimente organizate la perfecție, dar reci, și evenimente organizate cu suflet, iar rezultatul acestora se vede pe emoțiile oamenilor și pe legăturile dintre aceștia care construiesc «poduri» în timp. Pe mine personal, mă obliga frumos meseria sa pun bazele acestor „poduri” între comunitatile moldovenești din SUA. De data aceasta în Philadelphia, am înțeles ca nu sunt singurul care visează la o diaspora mai unită, și ca tot ce am făcut până acum nu a fost în deloc în zadar. MAC6 a fost un succes poate mai puțin așteptat de participanti, a fost însă un succes pe care absolut fiecare participant și l-a asumat. Am acceptat cu mare drag sa moderez acest eveniment, și nu am absolut nici un regret, din motiv că lucrurile frumoase sunt puține, și dacă le lași fara raspuns – e păcat!”, a transmis moderatorul Convenției.

Moldovence, mândre să ducă tradițiile mai departe în America

Moldovence, mândre să ducă tradițiile mai departe în America

Hore de dor

Convenția a fost un prilej pentru moldovenii din America să încingă hore, dar și să colecteze bani pentru copiii din Republica Moldova care merită să simtă magia Crăciunului. „Cei prezenți au adunat $6,427 pentru susținerea proiectului The Moldova Project (derulat la inițiativa Victoriei Morozov), fonduri care au fost colectate de pe urma vânzării într-o licitație, pentru ca 800 de copii din Moldova sa simtă magia Crăciunului. Evenimentul a continuat cu un recital muzical oferit de Orchestra de Muzica Populară «Doina Basarabiei», momente în care cei prezenți au încins hore frumoase, hore de dor și de sperante.”, spune Anna Panovici.

Moldovence, mândre să ducă tradițiile mai departe în America

Moldovence, mândre să ducă tradițiile mai departe în America

Despre Convenția Moldo-Americană

Moldovenii din America s-au reunit pentru a șasea oară în cadrul Convenției Moldo-Americane. „MAC6 continuă să consolideze o platformă publică de dialog constructiv despre situația Moldovei, care a fost creată pe parcursul a șase ediții precedente: în Washington DC – 2014, Chicago – 2015, New York – 2016, Miami – 2017, San Francisco – 2018, Philadelphia – 2019. Evenimentul este finanțat din contribuții personale și este organizat cu eforturile echipei voluntarilor, membrii diasporei moldovenești din America de Nord.”, transmite Anna Panovici.

Fotografii: MoldovanConvention


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol