26 aprilie 2024, 14:23

Bebeluși de nota 10. Ce semnificaţie are scorul Apgar și cine a fost inventatorul lui

Nota pe care bebelușii o primesc are o poveste specială. Privind spre primul examen pe care fiecare copil îl trece cu 10, 8 sau 5 ne reamintim de unde a început totul și care este rolul acestei examinări pentru bebeluși.

Totul a pornit de la propunerea doctorului Virginina Apgar, medic specialist în anestezie obstreticală. În anul 1952 acesta a inventat o metodă de evaluare a bebelușilor, care se aplică imediat după naștere, diminuând astfel mortalitatea prematură.

Recomandările sale s-au dovedit atât de eficiente încât sunt folosite și astăzi, iar examenul de evaluare pe care fiecare nou născut îl „susține” poartă astăzi numele său. Astfel, s-a produs un acronim pentru memorarea pașilor de respectat în timpul evaluării:

„A – appearance (coloraţie)

P – pulse (frecvenţa cardiacă)

G – grimace (reactivitate la stimuli)

A – activity (tonus muscular)

R – respiratory effort (respiraţie)”, potrivit Adevărul.

Ce semnificaţie are scorul Apgar?

Specialiştii Clinicii Regina Maria ne explică semnificaţia scorului Apgar. Astfel, fiecare semn este notat cu o valoare între 0 si 2 (2 = aspect normal; 1 = diminuat, slab; 0 = absent), iar suma acestor valori devine scorul Apgar (0-10). Când scorul la 5 minute este sub 7, copilul este reevaluat la fiecare 5 minute, până la 20 de minute.

Scorurile vor fi înregistrate în fişa nou-născutului. Un 10 perfect este muzica pe care părinţii vor s-o audă, însă şi un scor de 8 sau 9 sunt veşti foarte bune. Astfel:

• dacă scorul este între 8 şi 10, starea copilului este bună sau excelentă şi nu va avea nevoie decât de îngrijirea de rutină

• dacă scorul este între 5 si 7, copilul se află într-o stare relativ bună, însă va avea nevoie de suport pentru respiraţie. Medicul îi va freca riguros pielea şi îi va administra oxigen.

• dacă scorul este sub 5, copilul va fi pus la incubator pentru a i se furniza caldura, lumina si oxigenul de care are nevoie.

O viaţă dedicată nou-născuţilor

Virginia Apgar s-a născut la 7 iunie 1909 în New Jersey, fiind cea mai mică dintre cei trei copii ai lui Helen May şi Charles Emory Apgar. A urmat Colegiul Mount Holyoke, unde a studiat zoologia, fiziologia şi chimia, în 1933 a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea Columbia şi, patru ani mai târziu, rezidenţiatul în chirurgie. Allen Whipple, preşedintele secţiei de chirurgie de la Columbia-Presbyterian Medical Center, i-a spus tinerei că a văzut multe femei care, încercând să devină chirurgi de succes, au eşuat, astfel că a încurajat-o să se specializeze în anestezie, conform paginii de Facebook Dosare secrete.

Virginia l-a ascultat şi a început specializarea în anestezie, lucrând timp de şase luni la Universitatea din Wisconsin – Madison, unde a înfiinţat primul departament de anestezie din Statele Unite, apoi a studiat pentru încă şase luni la Spitalul Bellevue din New York. Tânăra a primit certificarea în anestezie în 1937 şi a revenit la P&S în 1938 ca director al diviziei nou înfiinţate de anestezie.

Virginia Apgar a devenit prima femeie care a condus o divizie la Columbia-Presbyterian Medical Center, iar în anii ‘40, a fost administrator, profesor, recrutor, coordonator şi medic practician al departamentului. În 1953, ea a introdus primul test al evaluării stării de sănătate a nou-născuţilor, numit scorul Apgar.

Scorul este un sistem standard de evaluare clinică rapidă a nou-născutului imediat după naştere – la 1 minut, respectiv la 5 minute. Metoda îl ajută pe medicul neonatolog să decidă dacă bebeluşul are nevoie de tratament imediat, în primele lui momente de viaţă.

Este un test rapid, simplu şi nedureros pentru copil în care sunt evaluate 5 semne: culoarea pielii, frecvenţa cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular şi respiraţia. Datorită acestei proceduri medicale extrem de simple, rata mortalităţii infantile din Statele Unite a scăzut după 1950, iar în anii ‘60, multe spitale din Statele Unite foloseau constant scorul Apgar.

În 1959, Virginia Apgar a părăsit Columbia şi a urmat un master în sănătate publică de la Şcoala Johns Hopkins de Igienă şi Sănătate Publică. În timpul pandemiei de rubeolă din 1964–65, doctoriţa a devenit un avocat al vaccinării, atrăgând atenţia asupra importanţei prevenirii transmiterii bolii de la mamă la copil, mai ales pentru că infecţia cu virusul rubeolei provoacă cele mai severe complicaţii când mama se infectează la debutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni.

Medicul a parcurs mii de kilometri în fiecare an pentru a ţine conferinţe publice despre importanţa depistării precoce a afecţiunilor congenitale.

Extrem de dedicată profesiei sale, Virginia Apgar nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii. A murit de ciroză pe 7 august 1974, la Centrul Medical Columbia-Presbiterian şi este înmormântată la cimitirul Fairview din Westfield, aflăm de pe pagina Dosare secrete.

Sursă Foto: qz.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol