26 aprilie 2024, 7:34

Beneficiile lăptișorului de matcă

Dintre produsele apicole dezvoltate, cel care stimulează transmiterea impulsului nervos între neuroni datorită acetilcolinei, este lăptișorul de matcă. Acest lucru presupune că lăptișorul de matcă întărește atât rezistența la efort fizic, cât și la cel intelectual, fiind un produs ce ajută organismul în perioadele de suprasolicitare.

Ce este și ce conține lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este o substanță cu care albinele hrănesc larvele înainte ca acestea să eclozeze, dar și pe regina stupului, matcă, pe tot parcusul viețîi sale, ceea ce ii asigură o durata de viață mult mai ridicată față de cea a restului albinelor, între trei și cinci ani. De la regina stupului provine și denumirea acestui produs. Spre deosebire de restul produselor apicole, lăptișorul de matcă are un gust acrișor și se ține sub limbă până se dizolvă.

Acesta conține o suită de substanțe hrănitoare, fiind singurul produs cunoscut până la momentul actual în compoziția căruia se găsește acidul 10 HDA ce are efecte antibacteriene, antifungice și antivirale. Este așadar, un produs revoluționar ce poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Alte vitamine

Pe lângă acidul 10 HDA, lăptișorul de matcă mai conține multe alte vitamine (toate vitaminele din clasa B, dar și vitaminele A, D, C, E și K)  antioxidanți, enzime, aminoacizi, minerale (precum calciu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, magneziu etc.), dar și trei mari categorii de macronutrienti: proteine (în proporție de 12-15%), lipide (aproximativ 4.19 grame la 100 grame) și carbohidrați cu indice glicemic scăzut (aproximativ 12.35 grame la 100 de grame).

Toate acestea fac ca lăptișorul de matcă să aibă o multitudine de proprietăți și de utilizări, putând susține activitatea creierului, atenua inflamatiile de la nivelul pielii și reduce tensiunea arterială. Se poate administra atât intern, cât și extern.

Pentru administrarea internă se poate folosi lăptișor de matcă pur care trebuie ținut sub limba până se dizolvă (1/ 2 lingurițe pe zi pentru adulți și 1 linguriță pe zi pentru copii) sau poate fi luat în combinație cu mierea, însă există și comprimate cu lăptișor de matcă. Iar extern, acesta poate fi utilizat la prepararea diverselor creme sau măști hidratante, ajutând la regenerarea țesutului epitelial și la menținerea fermității pielii.

Care sunt beneficiile lăptișorului de matcă pentru care acesta este atât de mult recomandat?

Dacă păstura, un alt produs apicol benefic pentru sănătate, are proprietăți ce ajută la eliminarea toxinelor din organism, contribuind astfel la o mai bună funcționare a acestuia prin stimularea metabolismului, lăptișorul de matcă este recunoscut îndeosebi pentru întărirea sistemului imunitar și pentru sporirea rezistenței la efort fizic și intelectual.

Beneficii

Datorită numărului mare de substanțe nutritive ce se regăsesc în componența acestui produs, beneficiile pe care le poate aduce sănătății și stării de bine oricui îl încearcă, sunt vaste.

Printre ele se numără:

 Ajută la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale;

Menține parametrii optimi pentru ca sistemul imunitar să nu sufere dezechilibre ce pot duce la declanșarea diverselor boli autoimune;

Susține activitatea creierului și a sistemului nervos fiind indicat în perioade de suprasolicitare;

Este un bun antioxidant și previne îmbătrânirea prematură;

Contribuie la ameliorarea sindromului premenstrual și ajută la îmbunătățirea stărilor la apariția menopauzei;

Anihilează acțiunea radicalilor liberi;

Ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, deoarece crește migrația fibroblastelor (celulele care produc colagen).

Fiecare dintre noi putem preveni diverse afecțiuni cu ajutorul produselor precum păstura, polenul crud sau lăptișorul de matcă, pe care natura ni le oferă cu drag. Cu toate acestea, ele reprezintă suplimente alimentare și nu înlocuiesc o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.

Sursa: Apicola.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol