29 martie 2024, 10:17

Berea, în topul preferințelor românilor. 85 de litri pe cap de locuitor in 2018

Asociația Berarii României a realizat de curând un studiu ce a avut ca scop principal analizarea consumului de bere în România. Potrivit raportului expus de aceștia piața berii în România a înregistrat în 2018 o creștere de 3% în ceea ce privește volumul, iar consumul de bere raportat la un singur individ a fost de 85 de litri, înregistrând o creștere cu trei litri față de anul trecut.

Berea fără alcool a devenit în anul 2018 mult mai apreciată de consumatori având o creștere a consumului de aproximativ 30%, iar berea îmbuteliată la PET a înregistrat pentru prima dată o scădere de peste 50% pe piața locală, potrivit Hotnews.ro. 

În România industria berii a oferit peste 85.000 de locuri de muncă, din care 10.000 în sectorul agricol, 26.000 în retail și circa 27.000 în sectorul ospitalității, iar producția  de bere are o pondere de 97%. Mai mult decât atât, potrivit datelor emise de Berarii României membrii asociației au contribiuit în 2018 cu peste 255 de milioane de euro, bani transferați la bugetul de stat. Sectorul berii în România are un caracter profund național – producția locală este în proporție de 97%, iar 70% din ingrediente sunt provenite din agricultura din țară.

România a importat în 2018 0,54 milioane hectolitri de bere, în creștere ușoară față de 0,07 milioane hectolitri în 2017. Însă, un lucru extrem de îmbucurător este că exporturile de bere s-au dublat față de importuri, păstrându-și însă un nivel redus, de doar 0,54 milioane hectolitri.

Potrivit rezultatelor studiului realizat de membrii Asociației Berarilor sectorul berii a atras în 2018 investiții de aproximativ 74,5 milioane de euro, în creștere cu aproape 4 milioane de euro față de anul anterior.

Asociaţia Berarii României cuprinde cinci mari producători de bere din România și o microberărie care împreună furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime. Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparţinând membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara.

Sursa: Hotnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol