28 aprilie 2024, 2:22

Beți cafea, veți trăi mai mult. O ceașcă de cafea pe zi susține sănătatea inimii. Care este cea mai bună cafea?

Consumul moderat de cafea, o rutină de dimineață apreciată de mulți, poate fi nu doar reconfortant, dar și benefic pentru sănătatea inimii și longevitate, arată un studiu recent publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

Studiul, condus de Profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, Melbourne, Australia, a analizat legătura dintre consumul de cafea și incidența bolilor cardiovasculare, aritmii și mortalitate.

Studiu pe o jumătate de milion de persoane

Analiza a fost extinsă, implicând un număr mare de participanți, 449.563 pentru a fi exact, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, recrutați din Biobank-ul din Marea Britanie.

Conform cercetărilor, consumul de două până la trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu o durată de viață mai lungă și un risc redus de boli cardiovasculare comparativ cu non-consumatorii de cafea. Aceasta include tipurile de cafea măcinată, instant și decofeinizată, ceea ce sugerează că beneficiile nu sunt limitate doar la o anumită formă de preparare a cafelei.

Rezultate

Cele mai scăzute riscuri au fost observate la participanții care consumau patru până la cinci cești de cafea măcinată pe zi și la cei cu două până la trei cești pe zi de cafea instant, cu o reducere a riscurilor cu 17%, respectiv 12%.

În plus, cele mai mari reduceri ale riscului de deces au fost evidențiate la consumatorii de două până la trei cești de cafea pe zi, cu o probabilitate mai mică de deces cu 14%, 27% și 11% pentru cafeaua decofeinizată, măcinată și respectiv instant.

Un aspect interesant remarcat de Profesorul Kistler a fost că, în timp ce cofeina este cel mai bine cunoscut component al cafelei, există peste 100 de componente biologic active în cafea. S-a speculat că acești compușii fără cofeină pot fi responsabili pentru legăturile pozitive observate între consumul de cafea, bolile cardiovasculare și supraviețuire.

„Cofeina este cel mai cunoscut constituent al cafelei, dar băutura conține peste 100 de componente biologic active. Este probabil că acești compuși necafeinizați au fost responsabili de relațiile pozitive observate între consumul de cafea, bolile cardiovasculare și supraviețuirea. Constatările noastre indică faptul că, astfel, consumul unor cantități modeste de cafea de toate tipurile nu trebuie descurajat, ci poate fi apreciat ca un comportament sănătos pentru inimă.”, spune profesorul

Alte cifre

Un număr total de 27 809 (6,2%) participanți au decedat în timpul urmăririi. Toate tipurile de cafea au fost legate de o reducere a deceselor din orice cauză.

Bolile cardiovasculare au fost diagnosticate la 43.173 (9,6%) de participanți în timpul urmăririi. Toate subtipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a bolilor cardiovasculare incidente. Din nou, cel mai mic risc a fost observat cu două până la trei cești pe zi, care, în comparație cu abstinența de cafea, a fost asociată cu o probabilitate redusă cu 6%, 20% și 9% a bolilor cardiovasculare pentru cafeaua decofeinizată, măcinată, respectiv instant.

O aritmie a fost diagnosticată la 30.100 (6,7%) de participanți în timpul urmăririi. Cafeaua măcinată și instant, dar nu și cea decofeinizată, a fost asociată cu o reducere a aritmiilor, inclusiv a fibrilației atriale. În comparație cu non-băutorii, cele mai mici riscuri au fost observate cu patru până la cinci cești pe zi pentru cafeaua măcinată și două până la trei cești pe zi pentru cafeaua instant, cu 17% și, respectiv, 12% riscuri reduse.

Consum ușor-moderat= stil de viață sănătos

Studiul subliniază importanța analizării detaliilor despre consumul de cafea și efectele sale asupra sănătății inimii și longevității. Descoperirile susțin ideea că un consum ușor până la moderat de cafea poate face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Cu toate acestea, Kistler menționează și că nu există suficiente informații despre impactul diferitelor preparate de cafea asupra sănătății, ceea ce deschide calea pentru cercetări suplimentare în această direcție.

Citește și

Oamenii de știință au dezvoltat soiuri de arbori de cafea fără cofeină

Avertisment: Atenție la consumul de cafea espresso


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol