11 aprilie 2021, 7:46

Bine ați venit la Muzeul Rock din România!

Da, există și așa ceva și este, evident, tot la un click distanță. Bine ați venit la Muzeul Rock din România!

Muzeul Rock din România este denumirea primei arhive online a fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk din România. Cu obiecte de colecție scanate la 360 de grade și cu memorabilia accesibilizate pentru nevăzători.

În prezent Arhiva Muzeul Rock găzduiește secțiuni precum constructori de instrumente muzicale, arhivele Cenaclul Flacăra, Club A, Casa de Cultură Preoteasa, dar și Artiste rock, Opere rock sau memorabilia: concerte, festivaluri, scrisori și documente, instrumente vechi sau celebre.

Se pot vedea la 360 de grade instrumente muzicale celebre. Interviuri cu muzicieni și tehnicieni români sunt disponibile în format video.

O arhivă generoasă de materiale a fost pusă la dispoziție de Casa de Cultură a Studenţilor București (cunoscută și sub numele de Preoteasa, nume pe care l-a purtat oficial din 1957 până in 1982). Și este disponibilă într-o secțiune dedicată în cadrul Arhivei Muzeul Rock din România.

Muzeul Rock din România. Cum erau trupele supravegheate de Securitate

Această Arhivă are și o secțiune de obiecte accesibilizate pentru nevăzători, obiecte de colecție scanate 3D dar și cercetări specializate. Una dintre cele mai interesante pare cea în parteneriat cu Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), care analizează informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz așa cum erau ele privite din perspectiva Securității.

Dar asta nu e tot.

Proiectul Muzeul Rock a demarat acțiunea de constituire a colecțiilor publice și private, prin identificarea și alcătuirea în format digital a unei arhive comprehensive, fișate unitar, pe o platformă online interactivă, în dorința de a pune laolaltă patrimoniul recent muzeificabil al acestor fenomene culturale muzicale.

Proiectul Arhiva Muzeul Rock din România este gândit pe trei axe. Cercetarea, identificarea și inventarierea colecțiilor și materialelor de arhivă. Arhivarea digitală, de obiecte care au aparținut muzicienilor și mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri, fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate în concerte și evenimente, vinyl-uri prin prezentări. În fine, accesibilizarea Arhivei Muzeului Rock în forma unei platforme muzeale digitale online, interactive, bilingve română-engleză și cu obiecte pregătite pentru nevăzători.

Arhiva Muzeul Rock este o inițiativă a platformei muzeale private PostModernism Museum și a istoricului muzical Doru Ionescu și se poate viziona pe https://www.postmodernism.ro AICI

PS Dacă vă întrebați cine e în poză, așa arătau băieții de la IRIS în 1980!

Și iata-l și pe Mircea Florian vorbind despre Casa Preoteasa:

Foto Muzeul Rock

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.