27 aprilie 2024, 0:16

Broșura Ministerului Sănătății, care vine în ajutorul medicilor de familie. Cele mai frecvente întrebări despre vaccin

Ministerul Sănătății a lansat joi o broșură cu informații utile cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie și al medicilor curanți.

Broșura include răspunsuri la peste 30 de întrebări primite din partea medicilor, inclusiv cu privire la eficiența vaccinului, siguranța vaccinării pentru persoanele cu boli cronice, autoimune sau cancer și contraindicațiile la vaccinare pentru pacienții cu diverse patologii.

Medicii de familie și curanți, vitali pentru campania de vaccinare

Medicii de familie și medicii curanți sunt vitali pentru o campanie de vaccinare reușită. Ei sunt cei mai aproape de pacienți și îi pot ajuta să ia decizii informate. Opiniile comisiilor de specialitate care au contribuit la această broșură confirmă că vaccinarea este sigură, eficientă și este calea prin care împreună putem să oprim pandemia. Materialul medical este redactat în colaborare cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Credem că va fi un sprijin pentru medicii care primesc întrebări despre vaccinare de la pacienți sau care chiar ei au întrebări la care nu au găsit răspunsuri”, a declarat Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit rfi.ro.

Broșura va fi trimisă către medicii de familie și poate fi descărcată pe pagina web a Ministerului Sănătății, la adresa http://www.ms.ro/brosura-medici-vaccinarea-covid-19-ms/.

La conceperea broșurii au contribuit Comisia de alergologie și imunologie clinică, Comisia de oncologie, Comisia de hematologie, Comisia de endocrinologie, Comisia de cardiologie și Comisia de dermatovenerologie ale Ministerului Sănătății.

Întrebări și răspunsuri

Printre întrebările care își găsesc răspuns în broșură se numără: ”Vaccinul este eficient și pentru tulpina nouă SARS-CoV-2?”,  ”Un pacient care a avut COVID-19 mai trebuie vaccinat?”, ”Este sigur să vaccinăm pacienți cu boli cronice, boli autoimune sau cancer?”, ”Care sunt contraindicațiile relative și absolute pentru vaccinare?”, ”La cât timp după vaccinare este pacientul protejat împotriva COVID-19?”,  ”O persoană vaccinată mai trebuie să poarte mască și să practice distanțarea fizică?” sau ”Cine garantează că vaccinurile sunt ținute la temperatura corectă?”

Întrebarea de pe buzele tuturor celor care se vaccinează în această perioadă, și anume cât durează imunitatea după vaccin, își găsește un răspuns care s-ar putea să nu mulțumească pe prea mulți.

Este încă prea devreme pentru a putea estima durata protecției oferite de vaccinarea împotriva COVID-19. Titrul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost peste media celui măsurat la persoane trecute prin boală și este de așteptat ca protecția oferită de vaccin să dureze cel puțin la fel de mult că cea de după infecția cu SARS-CoV-2 dar fară riscurile asociate dezvoltării bolii. Durata protecției este încă evaluată în curs de evaluare în studiile clinice”.

Și, în același context, întrebarea firească: După cât timp trebuie repetat vaccinul?

Nu se poate spune încă pentru cât timp persistă răspunsul imun protector după vaccinare. Necesitatea repetării vaccinării depinde și de menținerea eficienței asupra tulpinilor nou identificate iar acest lucru depinde de rata de mutație a virusului. Prin vaccinarea unui număr mare de persoane se poate reduce circulația virusului și astfel este redusă și rata de mutație a acestuia. Studiile sunt încă în desfășurare și vor fi publicate pe măsură ce există informații clare legate de durata protecției postvaccinale”, este răspunsul oferit de broșura Ministerului Sănătății.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol