3 mai 2024, 12:58

Cancerul la sân și cum îl putem preveni: 6 obiceiuri care ar trebui schimbate

La nivelul Uniunii Europene, se spune că una din nouă femei va dezvolta la un moment dat în viață cancer la sân. O estimare realizată de Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC) este și mai înfiorătoare: este de așteptat ca numai în 2018 să fie diagnosticate 2.1 milioane de femei cu cancer mamar.

În timp ce numărul de decese cauzate de cancer la sân s-a redus ca urmare a controalelor medicale și dezvoltarea tehnologică, Time.com scrie că o modificare a stilului de viață poate preveni apariția unei boli neplăcute.

Reducerea consumului de alcool

În timp ce majoritatea experților recomandă limitarea consumului de alcool la un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați, un studiu publicat în 2015 arată că șansele unei femei de a dezvolta cancer la sân cresc cu 13% dacă consumă alcool (chiar și în cantități moderate). Acest fapt este legat probabil de funcția alcoolului de a produce mult estrogen.

O dietă bazată pe fibre

Fibrele găsite în alimentele de origine vegetală ajută nu numai atunci când vine vorba de colesterol sau digestie, ci s-a dovedit că ar diminua șansele de apariție a cancerului. Un studiu din 2016 a descoperit că femeile care consumau mâncăruri cu fibre în adolescență de trei ori pe zi au cu 25% mai puține șanse de a dezvolta noduri canceroase în zona mamară.

Limitarea aportului de grăsimi

Alimentația este unul dintre punctele cheie ale unei vieți sănătoase. S-a descoperit că femeile care consumau diete cu conținut scăzut de grăsimmi aveau cu 22% puține șanse să facă cancer mamar pe o perioadă de opt ani, spre deosebire de persoanele care consumau o dietă bogată în grăsimi.

Exerciții

Nu degeaba li se sugerează oamenilor să facă minim 30 de minute de efort fizici în fiecare zi: exercițiile fizice pot să aibă efecte benefice pe toate planurile. Motivele pentru care riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mic – la persoanele care fac sport în mod constant – ar fi: reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea sistemul imunitar și pot duce la o scădere a grăsimii corporale, care este asociată cu un risc mai mic de cancer la sân.

Oprirea din fumat

Niște studii arată că deși fumatul este legat cel mai des de cancerul la plămâni acesta poate fi și mai dăunător: carcinogenii din țigări pot crește, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta alte tipuri de boală.

Terapia de înlocuire a hormonilor

Experții sfătuiesc femeile să se gândească serios înainte să înceapă o terapie de înlocuire a hormonilor pentru monapauză, care a fost descoperită ca fiind un factor în dezvoltarea cancerului la sân.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol