27 aprilie 2024, 0:27

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni din Iași, scos la licitație pornind de la 500.000 euro

Una dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei, Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni din judeţul Iaşi, cu 36 de, este scos la vânzare prin Artmark. Preţul de pornire este de 500.000 euro, iar valoarea estimată ajunge la 1,5 – 1,9 milioane euro, menționează Mediafax. 

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este unul dintre cele mai reprezentative edificii ale Moldovei, fiind prima clădire din actualul ansamblu arhitectural a fost biserica, ridicată în anul 1669, în apropierea unei curţi boiereşti, probabil dintre cele mai vechi din voievodat. După căsătoria Mariei Cantacuzino, în anul 1778, cu Constantin Ghica, moşia a intrat în posesia familiei Ghica-Deleni.

Lucrările de reamenajare efectuate de aceştia au dat ansamblului configuraţia actuală. Astfel, până în anul 1802, au fost executate lucrări de restaurare şi extindere, a fost construit zidul de incintă din piatră, pentru ca mai apoi, la început de secol XX, castelul să fie reamenajat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti.

Sursă Foto: artmarkhistoricalestate.ro

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp de doi ani, în castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice. După naţionalizare, clădirea a găzduit Căminul cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinaţie pe care o are şi azi.

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni are 36 de camere şi se află pe un domeniu cu o suprafaţă de peste 4 hectare. Preţul de pornire pe Artmark este de 500.000 euro, iar valoarea estimată ajunge la 1,5 – 1,9 milioane euro.

Tot prin Artmark este scos la vânzare şi conacul Alexandrescu din Guranda, din judeţul Botoşani, preţul de pornire fiind 300.000 de euro, iar valoarea estimată 500.000 – 750.000 de euro.

Conacul Alexandrescu de la Guranda are o istorie de peste un secol, fiind ridicat la comanda soţilor Mihai şi Mathilde Alexandrescu, Mihai fiind un boieraş valah stabilit în Moldova la sfârşitul secolului al XIX-lea, către 1890.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol