11 mai 2024, 14:39

Ce activități sunt necesare pentru a menține creierul în formă

Datorită tehnologiilor avansate și a studiilor întreprinse, cercetătorii au reușit să descopere și să înțeleagă modul de funcționare a creierului uman, stimulii la care acesta răspunde, dar și cum poate fi păstrat în cea mai bună formă pentru o perioadă cât mai lungă.

Indiferent de vârstă, specialiștii ne recomandă să luăm în considerare și să includem aceste șapte obiceiuri în viața de zi cu zi, care vor ajuta la menținerea sănătății creierului, la formarea de noi cai neuronale, la îmbunătățirea capacității de învățare, la o atitudine pozitivă și la creșterea capacității de concentrare.

Învață să te relaxezi și să te bucuri chiar și pentru reușite mici

sursa: wallpaperscraft.com

Suntem supuși stresului fizic și mental constant, fapt ce conduce la probleme de memorie și dificultăți în procesul de învățare. Însă, cea mai bună și sănătoasă modalitate este să încerci, chiar și în cele mai dificile momente, să abordezi o atitudine calmă și relaxată.

Frecvența succesului pe care îl înregistrăm este mult mai importantă pentru starea noastră de bine decât mărimea acestuia. De aceea, se recomandă să găsim modalități simple și plăcute de a sărbători micile succese. Cu ajutorul acestui obicei vom menține o stare emoțională mai bună, vom fi mai mulțumiți, încurajați și nivelul de energie va crește. Totodată, vom reuși să fim mai puțin vulnerabili la stările de anxietate și depresie.

Citește o carte pe săptămână

sursa: carticareconteaza.com

Cititul crește capacitatea de concentrare, generează conexiuni neuronale și este unul dintre cele mai bune exerciții pentru a preveni pierderea memoriei odată cu înaintarea în vârstă. Această activitate nu doar că este una extrem de plăcută, ci ajută și la întărirea creierului și prevenirea deteriorării acestuia.

Învață ceva nou în fiecare zi

sursa: technologist.eu

Conform clicksanatate.ro, procesul de învățare începe la naștere și nu se termină niciodată. Formarea memoriei noastre prin învățarea lucrurilor noi și aprofundarea celor pe care deja le știm este una dintre cele mai bune modalități de a ne menține creierul sănătos.

Odihnește-te suficient

sursa: mamapentrudoi.ro

Atunci când corpul se odihnește, creierul activează funcții pe care nu le poate folosi pe parcursul zilei. Perioada de odihnă zilnică permite memoriei să cristalizeze experiențele, dar și toate lucrurile noi pe care le-am învățat în timpul zilei. De asemenea, în acele momente ea elimină tot ceea ce nu ne este util.

 

Socializează

sursa: slate.com

Încă din perioada copilăriei, relațiile sociale au un rol important în dezvoltarea noastră cognitivă. Menținerea legăturii cu ceilalți, ședințele la locul de muncă, participarea la activități culturale sau practicarea unui sport de echipă sunt obiceiuri extrem de sănătoase. Specialiștii ne recomandă să rămânem permanent activi prin muncă și să ne integrăm în grupuri comunitare ori în cauze de interes public.

Activitatea fizică regulată

sursa: perfectimperfecte.ro

Exercițiile fizice întăresc celulele creierului și conexiunile dintre ele, ceea ce permite stimularea de noi celule nervoase și îmbunătățește circulația sângelui, limitând riscul de a suferi de o afecțiune cardiovasculară și de boala Alzheimer. Activitățile cele mai recomandate de specialiști sunt: mersul pe jos sau cu bicicleta, plimbările, grădinăritul și dansul.

Adoptă un regim alimentar sănătos

sursa: slabsaugras.ro

Dacă alimentația nu este una corespunzătoare poți crește nivelul colesterolului rău, ceea ce conduce la riscul de a suferi de boli cardiovasculare și, implicit, leziuni ale creierului. O dietă bazată pe consumul de legume verzi, fructe și cereale, ne ajută să ne protejăm celulele din creier. Printre produsele alimentare recomandate pentru creier se numără: spanacul, broccoli, peștele, semințele și fructele uscate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol