27 aprilie 2024, 18:51

Ce este bioremedierea și cum poate ajuta mediul

Bioremedierea, în engleză întâlnită ca bioremediation, reprezintă o tehnologie ecologică utilizată pentru a trata și a reduce poluarea mediului, prin folosirea unor organisme vii, precum bacterii, fungi sau plante, pentru a putea transforma sau pentru a elimina (după caz) sursele de contaminare. Acest proces poate fi pus în aplicare în diferite situații, de la soluri contaminate cu hidrocarburi și metale grele până la apă contaminată cu diverse substanțe chimice toxice.

Există două mari tipuri de bioremediere: cea naturală (bazată pe organisme existente deja în mediul respectiv) și cea asistată (în acest caz, organismele specifice sunt introduse sau chiar stimulate pentru a putea accelera procesul de bioremediere). Organismele bioremediatoare pot descompune sau neutraliza contaminații, transformându-i, astfel, în compuși inofensivi sau mai puțin toxici.

Bioremedierea este încurajată a fi practicată și datorită avantajelor pe care le are, precum caracterul eco-friendly și costurile reduse. Chiar și așa, există provocări care constau în durata mai lungă a procesului și nivelul de eficiență care variază în funcție de condițiile specifice.

Punerea în practică a procesului de bioremediere implică evaluarea sitului/locului vizat, selectarea organismelor bioremediatoare, pregătirea mediului, introducerea organismelor în zona contaminată, optimizarea procesului și reabilitatea zonei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol