14 iunie 2024, 2:17

Ce poți face dacă banca ta e scoasă din SWIFT? Nu prea multe, din păcate

Exercițiu. Să zicem că ai bani la o bancă, iar aceasta este scoasă din SWIFT. Ce mai poți face?

Nu mare lucru.

Nu mai poți face transferuri, nu mai poți efectua plăți, nu mai poți primi bani. Este ca un computer care din acel moment nu mai are acces la internet și este izolat de restul lumii.

Un singur lucru mai poți face, să te duci fizic la acea bancă și să scoți cash de la bancomat.

”În momentul în care sunt scoase din Swift, băncile nu mai pot executa plăți. Swift nu este doar un mecanism de transmitere a plăților. După cum bine știți, Swiftul deservește diferite tipuri de operațiuni, fiind folosit ca instrument de codificare și asigurare a încrederii . În momentul în care o bancă e scoasă din Swift, clienții acelei bănci mai pot doar retrage bani la ATM-uri, nimic altceva. Probabil că acele bănci supuse sancțiunilor vor vinde din sucursale care să continue să opereze..”, explică Serviu Manea, Președinte Executiv BCR.

Însă și aici apare o problemă. Banca va fi limitată a elibera numerar numai în limita (fizică) a bancnotelor aflate în visterie, ceea ce înseamnă că vorbim de o cantitate foarte mică de cash, care este posibil să se epuizeze în ore/zile. Evident că asta va veni la pachet și cozile la bancomate, despre care deja începe să se vorbească în Rusia.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol