19 aprilie 2024, 17:40

Ce se întâmplă după COVID? Și care este cea mai comună și nebăgată în seamă tulburare post-Covid

Până la sfârșitul anului 2022, mai mult de 650 de milioane de infecții cu COVID au fost raportate Organizației Mondiale a Sănătății. Având în vedere că numărul real este probabil mult mai mare, iar numărătoarea crește cu sute de mii în fiecare săptămână, comunitatea științifică s-a concentrat pe înțelegerea impactului COVID asupra sănătății noastre fizice, a sănătății mentale și a funcției cerebrale, scrie The Conversation.

În prima etapă a pandemiei, oamenii de știință care se ocupă de somn au cartografiat costurile și beneficiile lockdown-ului asupra tiparelor de somn. Principala constatare a fost că am dormit mai mult în timpul lockdown-ului, dar calitatea somnului nostru a fost mai proastă.

Acum, un al doilea val de date începe să explice modul în care infectarea cu COVID ne afectează somnul și chiar se amestecă în visele noastre.

52%  dintre bolnavi au tulburări de somn

Cea mai recentă meta-analiză, o trecere în revistă a întregii literaturi științifice disponibile în prezent, estimează că 52% dintre persoanele care contractează COVID suferă de tulburări de somn în timpul infecției.

Cel mai frecvent tip de tulburări de somn raportat este insomnia. Persoanele cu insomnie au, de obicei, dificultăți în a adormi sau a rămâne adormite și se trezesc adesea dimineața devreme.

Îngrijorător este faptul că, uneori, problemele de somn persistă chiar și după recuperarea de la infecție. Un studiu realizat în China a constatat că 26% dintre persoanele care au fost internate în spital cu COVID prezentau simptome de insomnie la două săptămâni după externare.

Iar un studiu din SUA a arătat că persoanele care au fost infectate cu COVID au fost mai predispuse decât persoanele care nu au fost niciodată infectate să aibă probleme de somn, chiar și la o lună după un test COVID pozitiv.

Dificultăți de somn și COVID-ul de lungă durată

În timp ce majoritatea persoanelor se recuperează rapid după COVID, unele continuă să aibă simptome pe termen lung. Persoanele care suferă de COVID de lungă durată (long Covid) par foarte susceptibile de a se confrunta cu probleme de somn persistente.

Un studiu din 2021 a chestionat peste 3.000 de persoane cu COVID de lungă durată. Aproape 80% dintre participanți au raportat de la sine probleme de somn, cel mai frecvent insomnie.

Un studiu mai recent a colectat date atât despre durata, cât și despre calitatea somnului cu ajutorul unor brățări inteligente. Participanții cu COVID lung au dormit mai puțin în general și au avut un somn mai puțin profund decât participanții care nu au avut niciodată COVID.

Somn bun = sistem imunitar bun

Pierderea somnului profund este deosebit de îngrijorătoare, deoarece acest tip de somn reduce gradul de oboseală pe care îl simțim și întărește concentrarea și memoria. Lipsa somnului profund poate fi parțial responsabilă pentru „ceața cerebrală” raportată frecvent în timpul și după COVID.

Faptul că acest COVID interferează adesea cu somnul este, de asemenea, îngrijorător, deoarece somnul ne ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor.

De ce ne afectează COVID somnul?

Există mai multe motive pentru care o infecție cu COVID ar putea duce la un somn slab. O analiză a identificat factori fiziologici, psihologici și de mediu.

COVID poate avea un impact direct asupra creierului, inclusiv asupra zonelor care controlează atât starea de veghe, cât și cea de somn. Nu avem încă o înțelegere clară a modului în care funcționează acest lucru, dar posibilele mecanisme ar putea include infectarea sistemului nervos central de către virus sau afectarea alimentării cu sânge a creierului.

Simptomele tipice ale COVID includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Acestea sunt, de asemenea, bine cunoscute pentru că perturbă somnul.

O sănătate mintală precară poate duce la probleme de somn și viceversa. Există o legătură puternică între contractarea COVID și problemele de sănătate mintală, în special depresia și anxietatea. Acest lucru poate fi cauzat de grijile legate de recuperare, de singurătate sau de izolare socială. Astfel de anxietăți pot face ca somnul să fie mai dificil.

Între timp, pacienții spitalizați cu COVID se pot confrunta cu dificultăți suplimentare în încercarea de a dormi în medii spitalicești aglomerate, unde somnul este adesea perturbat de zgomot, de tratament și de alți pacienți.

Ce se întâmplă cu visele?

Studiul internațional COVID-19 privind somnul, un proiect de cercetare global care implică oameni de știință din domeniul somnului din 14 țări, și-a publicat recent concluziile privind visele.

Studiul a chestionat participanții infectați și neinfectați cu privire la visele lor. Ambele grupuri au avut mai multe vise după începerea pandemiei decât înainte. În mod curios, participanții infectați au avut mai multe coșmaruri decât participanții neinfectați, în timp ce înainte de pandemie nu a existat nicio diferență între cele două grupuri.

Nu există o explicație simplă pentru motivul pentru care infectarea cu COVID poate crește numărul coșmarurilor, dar sănătatea mintală poate juca din nou un rol.

O sănătate mintală precară este adesea însoțită de coșmaruri. Echipa studiului internațional COVID-19 privind somnul a constatat că grupul infectat a prezentat mai multe simptome ale unor afecțiuni precum anxietatea și depresia.

Obținerea de ajutor

Legăturile strânse dintre somn și sănătatea mentală și fizică înseamnă că prevenirea și tratamentul somnului perturbat nu au fost niciodată mai importante și vor necesita soluții creative din partea guvernelor și a furnizorilor de servicii medicale.

Dacă ați avut probleme cu somnul în timpul sau după COVID sau dacă aveți mai multe coșmaruri decât înainte, nu sunteți singur.

Atât insomnia pe termen scurt, cât și cea pe termen lung pot fi adesea tratate cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale (CBT) pe care o puteți accesa prin intermediul medicului dumneavoastră.

Recomandări

Pentru probleme de somn mai puțin severe, Academia Europeană pentru Tratamentul Cognitiv-Comportamental al Insomniei a compilat recomandări, unele bazate pe principiile aplicate în TCC, pe care le puteți urma acasă. Acestea includ:

  • păstrarea unui program regulat de somn-veghe
  • limitarea gândirii la lucruri care vă fac să vă simțiți stresat la anumite momente ale zilei
  • folosirea patului doar pentru somn și sex
  • să vă culcați și să vă treziți atunci când vă simțiți în mod natural înclinat să faceți acest lucru
  • împărtășirea sentimentelor de stres și anxietate cu familia și prietenii
  • reducerea perturbării somnului din cauza expunerii la lumină, asigurându-vă că dormitorul dvs. este cât mai întunecat posibil
  • făcând exerciții fizice în mod regulat la lumina zilei
  • evitând să mâncați aproape de ora de culcare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol