28 aprilie 2024, 17:11

Cele trei nevoi ale unei relații de cuplu. Iubire, ascultare, înțelegere: tu cât oferi din fiecare?

Chiar și în cele mai sănătoase relații de cuplu apar uneori tensiuni. Contrar credinței populare, relațiile nu se susțin de la sine, ci este mai degrabă un efort comun pentru a face lucrurile să funcționeze, notează rețeaua medicală Regina Maria, într-un articol pe această temă.

Cum ajungem de la fluturi în stomac la furtună în paradis?

Din păcate, nu există o școală care să ne învețe cum să ne comportăm într-un cuplu sănătos. Fiecare dintre noi vine cu repere diferite în relație și, conștient sau nu, ducem mai departe modelul de afecțiune și comunicare în familie. Uneori, împrumutăm chiar și așteptările legate de partener ale părinților noștri.

Am fost obișnuiți să credem că într-un cuplu perfect nu trebuie să spui ce-ți dorești, ce te deranjează, până unde sunt limitele tale, pentru că dacă relația e potrivită, partenerul va ști exact aceste detalii fără ca tu să le rostești măcar.

Majoritatea neînțelegerilor dintr-o relație pleacă, însă, de la lipsa comunicării, indiferent că vorbim despre un cuplu la început de drum sau o relație de lungă durată.

Pași simpli către armonie

Iubirea este o alegere. Alegi zilnic cât de prezent ești în relația ta, în momentele perfecte, cât și în cele care-ți dau bătăi de cap. Alegi în fiecare zi omul de lângă tine, cu blândețe și înțelegere, dar cel mai important cu multă curiozitate.
Vorbește despre tine, nu despre celălalt. Evită să enumeri toate lucrurile pe care simți că le face greșit partenerul tău. În schimb, încearcă să expui mai mult despre cum te fac să te simți anumite comportamente sau acțiuni.
Ai grijă de bagajul tău, dar fii conștient și de al celuilalt. Ideal ar fi să începem orice nouă relație lăsând la ușă orice bagaj emoțional strâns din relațiile anterioare sau din cea cu părinții noștri. Ia în considerare vindecarea traumelor din copilărie și asimilarea experiențelor trecute, pentru a crea o relație sănătoasă cu tine, dar mai ales cu partenerul tău.
Găsește timp pentru intimitate. Intimitatea înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi: mângâieri, atingeri, sărut, îmbrățișări sau sex. În special în relațiile de lungă durată, partenerii uită de importanța intimității. Viața de zi cu zi înlocuiește micile gesturi intime de care o relație sănătoasă are atâta nevoie.
Descoperă limbajul iubirii. Iubirea nu are aceeași traducere pentru toată lumea. Pentru unii iubire e atunci când primesc cadouri, pentru alții dragostea înseamnă timp de calitate. De cele mai multe ori, felul în care oferi dragoste este limbajul iubirii pentru tine, de aceea este important să observi cum oferă partenerul tău iubire, pentru a putea găsi limbajul dragostei de care are nevoie.

 

Ce cărți ne ajută în iubire?

”Cele 5 limbaje ale iubirii” – Gary Chapman
”Ce se întâmplă în iubire” – Alain De Botton
”Inteligența erotică” – Esther Perel

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol