Parcă niciodată lupta nu a fost mai încrâncenată la nivel planetar, în fața unui inamic invizibil cu ochiul liber, cum este acum noul coronavirus. Cercetători din toate colțurile lumii se străduiesc să aducă o contribuție semnificativă la această luptă, creând un vaccin sau măcar un tratament eficient în războiul anti-COVID-19.
S-a vorbit despre tot felul de variante, dar la capre încă nu se referise nimeni. Ei bine, cercetători turci, care studiază variante eficiente de combatere a noului coronavirus au descoperit că o proteină din laptele de capră ar putea lupta contra COVID-19.
Studiul
Trei profesori de la Universitatea Marmara din Istanbul au publicat un studiu, afirmând că au descoperit că o peptidă a unei proteine din beta-lactoglobulină poate funcționa ca o barieră împotriva SARS-CoV-2.
„Am observat prin intermediul unor programe mediate de calculator că peptidele interacționează cu toate punctele de legătură ale virusului. Această proteină blochează receptorii, prevenind intrarea virusului [în corpul uman]”, au anunțat cercetătorii într-un comunicat.
Studiul profesorilor Tugba Tunali Akbay, Goksel Sener și Betul Okuyan a fost publicat în European Journal of Pharmacology, anunță agenția turcă de presă ANADOLU.
În spray sau pe mască
Cei trei afirmă că proteina protectivă poate fi folosită în medicamente precum spray-urile nazale sau un spray care poate fi folosit pe măștile de protecție facială.
Tunali Akbay a avertizat însă că descoperirea nu trebuie confundată cu consumul de lapte de capră.
„Nu putem beneficia de pe urma acestor peptide bioactive prin consumul de lapte de capră. Obținem aceste peptide prin utilizarea laptelui de capră”, a precizat acesta.
Sursa foto: Kim Gorga / Unsplash
Citește și:
Comentariile sunt oprite pentru acest articol