10 mai 2024, 4:14

În China, cuplurile care vor să divorțeze trebuie să treacă printr-o perioadă de „gândire”

Numărul divorțurilor înregistrate în China a scăzut cu peste 70% de la introducerea unei perioade obligatorii de „relaxare” la începutul acestui an, prin care cuplurilor le este recomandat să se mai gândească înainte de a continua divorțul. În primul trimestru al anului 2021 au fost înregistrate 296 de mii de divorțuri, comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, adică o scădere de 72%.

Conform Codului civil care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, cuplurile care solicită divorțul trebuie să aștepte 30 de zile după depunerea cererii, timp în care oricare dintre părți își poate retrage cererea. Apoi, trebuie să depună din nou o cerere. Legea, bazată pe legislația locală deja în vigoare în mai multe părți ale țării, a fost criticată pe scară largă, deoarece împiedică libertățile personale și poate bloca oamenii în căsătorii nefericite sau chiar violente.

Divorțurile au crescut în mod constant în China în ultimii ani, parțial din cauza reducerii stigmatului social și a autonomiei sporite a femeilor, soțiile cerând peste 70% din divorțuri. Acest lucru a declanșat alarma în rândul unor factori de decizie politică, tendința venind în timp ce autoritățile încurajează oamenii să aibă mai mulți copii.

China nu este singura țară care are o astfel de perioadă de „gândire”. Oficialii chinezi au apărat regulile spunând că divorțurile sunt „impulsive”. Un raport din 2018 al Curții Populare Supreme a Chinei a constatat că aproximativ 66% din cazurile de divorț au fost respinse în prima ședință.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol