16 iunie 2024, 13:39

Christian Badea dirijează Mahler: regal simfonic la Ateneu

O capodoperă de grandoare epică, Simfonia nr. 5 de Gustav Mahler, își va releva frumusețea în concertele Orchestrei Filarmonicii „George Enescu„ din serile de 23 și 24 mai sub bagheta maestrului Christian Badea.

Cu al său Adagietto,  ce  a fost inclus în coloana sonoră a filmului lui Visconti, Moarte la Veneţia, această lucrare iconică a romantismului târziu trezește cele mai intense emoții și cucerește cu bogăția orchestrală. Acest Adagietto (mişcarea a patra a Simfoniei nr. 5), este poate cea mai cunoscută muzică scrisă de Mahler, ce frapează printr-o simplitate dezarmantă a sonorităţii de harpă şi coarde. După mărturisirile lui Mahler, Adagietto a fost compus ca o declaraţie de dragoste adresată soţiei sale, Alma Schindler, pe care a cunoscut-o în noiembrie 1901, în plină perioadă de lucru la Simfonia nr. 5.

23.05

Christian Badea

Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, urmând apoi cursurile de dirijat la Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.
Discografia dirijorului Christian Badea cuprinde, printre altele, Simfonia nr. 3 de Camille Saint-Saëns, înregistrată cu Royal Philharmonic, la casa de discuri Telarc, înregistrări apreciate și premiate ale simfoniilor compozitorilor americani Roger Sessions și Peter Mennin, precum și o înregistrare live a operei lui Samuel Barber, Antoniu și Cleopatra, care a primit Premiul Grammy.
Christian Badea a primit aprecieri excepționale de-a lungul vastei sale cariere internaționale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte și operă de pe toate continentele.     La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET.
Christian Badea a colaborat cu unii dintre cei mai importanți cântăreţi ai ultimilor 30 de ani, precum Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Mirella Freni, Christa Ludwig, Giuseppe Giaccomini, Bryn Terfel, Renée Fleming, Thomas Hampson, Leo Nucci, Stefan Vinke, Natalie Dessay, Rolando Villazon și mulți alții și cu regizori de renume, dintre care îi amintim pe  Franco Zeffirelli, Werner Herzog, Bruce Beresford, Stefan Herheim, John Cox, David Pountney, Keith Warner şi Andrei Şerban.
Dedicat în egală măsură muzicii simfonice, Christian Badea a fost la pupitrul a numeroase orchestre importante în săli de concerte celebre, precum Carnegie Hall, Concertgebouw, Suntory Hall şi Salle Pleyel din Paris.

Program

Ateneul Român
Joi, 23 mai 2024, ora 19
Vineri, 24 mai 2024, ora 19
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor CHRISTIAN BADEA

Program
Gustav Mahler – Simfonia nr. 5

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol