19 martie 2024, 11:27

Cinci moduri prin care să te simți mai fericit în timpul pandemiei

Pandemia de COVID-19 nu este o perioadă fericită, dar a fost și continuă să fie o ocazie bună pentru oamenii de știință care studiază fericirea. Cercetătorii din întreaga lume au urmărit ce se întâmplă cu bunăstarea în timpul acestei amenințări colective și au constatat că pandemia a erodat în mod clar fericirea în lume.

Patru din zece adulți din SUA au raportat simptome de anxietate și depresie în 2019, a raportat Kaiser Family Foundation. În Marea Britanie, rapoartele despre anxietate și depresie au fost la un nivel ridicat în timpul restricțiilor din martie 2020 și au scăzut când restricțiile au fost slăbite mai târziu în acea primăvară, conform datelor publicate în aprilie 2021 de University College London.

Ce îi face pe oameni rezistenți în fața unor circumstanțe atât de sumbre? Cercetările recente evidențiază câteva activități care par să ajute cel mai mult.


1. Socializează, chiar și cu distanțare

Efectele pozitive ale conexiunii sociale sunt valabile chiar și atunci când contactul fizic poate fi periculos. Biroul pentru Statistică Națională din Marea Britanie a constatat, în iunie 2020, că a fi căsătorit sau a conviețui cu un partener au fost printre măsurile cele mai bune împotriva singurătății în această perioadă.

Atunci când oamenii s-au simțit conectați cu ceilalți în timpul pandemiei, au avut tendința de a experimenta mai puține simptome de anxietate și depresie. Pentru mulți oameni, relațiile au devenit din ce în ce mai mult digitale. Apelurile video au crescut în timpul pandemiei: conform companiei de cercetare de piață Sensor Tower, utilizarea aplicațiilor Zoom, Microsoft Teams și Google Meet a fost de aproape 21 de ori mai mare în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Interacțiunile digitale ca acestea par, de asemenea, să protejeze bunăstarea. Unele cercetări recente au descoperit că acest contact social, atât în ​​persoană, cât și prin telefon sau apel video, a fost asociat cu mai puține simptome depresive.

2. (Re)descoperă-ți vecinii

Pandemia i-a determinat pe oameni să găsească noi modalități de a se conecta în afara bulelor lor sociale. Mulți oameni s-au apropiat de vecinii lor, de exemplu.

Un studiu din septembrie 2021 a constatat că o treime dintre respondenți au primit mai mult sprijin de la vecini în timpul pandemiei decât înainte.

3. Fă voluntariat

În martie 2020 , Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a solicitat voluntari care să facă sarcini precum cumpărături pentru persoanele care se izolau sau se aflau în carantină, transportul pacienților și mutarea echipamentelor. Instituția și-a îndeplinit obiectivul și s-au înscris 250.000 de voluntari în mai puțin de 24 de ore. Două zile mai târziu, s-a atins al doilea obiectiv – 750.000 de oameni.

Studiile sugerează că voluntariatul are un impact pozitiv nu numai asupra persoanelor care sunt beneficiarii ajutorului, ci și asupra voluntarilor. O analiză din mai 2021 a peste 55.000 de adulți din Marea Britanie, realizată pe parcursul a 11 săptămâni de izolare, a constatat că voluntariatul a fost una dintre activitățile de top asociate cu o creștere a satisfacției în viață.

4. Adoptă hobby-uri

Grădinăritul și activitățile creative – cum ar fi crearea de artă și lectura – au ajutat, de asemenea, la bunăstarea oamenilor. Fie că este vorba despre o activitate pe care o făceai și înainte, fie că este o ocupație nouă, activitățile din timpul liber ajută la eliberarea de serotonină în organism și, astfel, la o stare de fericire.

În plus, un hobby poate însemna un lucru nou pe care-l înveți și care-ți va fi util și după încetarea pandemiei de coronavirus. O activitate plăcută te face să te concentrezi pe altceva decât știrile alarmante de zi cu zi.

5. Fă exerciții fizice

Exercițiul fizic este asociat de cercetători cu beneficii emoționale. Un sondaj efectuat pe aproape 13.700 de persoane din 18 țări, publicat în Frontiers in Psychology în septembrie 2020, a constatat că persoanele care au făcut mișcare frecvent în timpul izolării au raportat dispoziții mai pozitive.

Majoritatea oamenilor par să fi înțeles că exercițiul fizic este o modalitate importantă de a-și menține moralul. Studiul a constatat că, în general, oamenii nu au făcut mai puțin exerciții în timpul blocajelor decât făceau înainte și aproape o treime dintre oameni au făcut mai multe exerciții.


Un lucru izbitor a reieșit din datele despre bunăstarea în timpul pandemiei: a avea un venit scăzut este asociat cu o sănătate mintală mai precară în timpul pandemiei. O parte bună despre tulburările psihologice ale pandemiei este că oamenii au fost forțați să caute mai multe informații despre starea lor mintală, pentru a înțelege stările prin care trec și astfel s-a ajuns la un fel de „alfabetizare emoțională”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol