Zeci de mii de români au căutat libertatea dincolo de granițele României comuniste, în Occident, în anii dictaturii, între 1948-1989. Li se spunea ”frontieriștii”, iar fuga lor din țară, sfidând moartea la frontieră, este un fenomen de masă prea puțin cunoscut publicului din România. Este o lecție de istorie recentă care lipsește din manuale și din discursul public.
Muzeul Regiunii Porțile de Fier din Drobeta Turnu Severin organizează, la 16 februarie 2023, începând cu ora 16:30, o conferință pe tema fenomenului frontierist din anii dictaturii comuniste.
Publicul este invitat la un dialog incitant despre libertate și riscuri asumate, despre curajul de a ne asuma greșelile trecutului recent și despre vinovăție.
Libertatea nu este doar un cuvânt. Uneori, libertatea este o viață de om. Zeci de mii de români au visat la libertate și au sfidat moartea, încercând să treacă ilegal frontierele în căutarea ei. Mulți dintre ei și-au pierdut viața în această încercare, sfârșind în apele Dunării sau pe fâșie, răpuși de gloanțe, lovituri cauzatoare de moarte sau furia apelor.
România era considerată în anii comunismului ”cea mai sângeroasă graniță a Europei”. De ce încă nu este abordată această temă la nivel oficial? De ce încă nu ne împăcăm cu propriul trecut și nu ne asumăm greșelile? De ce nu reabilităm victimele? Sunt doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă invitații acestei conferințe, jurnaliștii Marina Constantinoiu și Istvan Deak, precum și unul dintre frontieriștii României comuniste, John Pîrva.
Dincolo de zecile de mii de români care și-au încercat șansele la granițe se află și cetățeni ai altor state foste comuniste care și-au imaginat că România poate fi o portiță în drumul spre libertate. Est-germani, cehoslovaci, polonezi și alți cetățeni din state est-europene au venit în România pentru a trece mai departe, în principal înotând în Dunăre, dar și pe fâșie, spre Iugoslavia, pentru ca de acolo să treacă mai departe în Occident. Și ei au căzut victime la granițele României.
Li se spunea ”frontieriștii”, iar despre ei nu se vorbește oficial, dar adevărul se găsește încă în arhive, în documente care le consemnează cutezanța.
Muzeul Regiunii Porțile de Fier vă invită la o conferință despre această lecție de istorie recentă, care vorbește inclusiv despre prezentul nostru.
Jurnaliștii Marina Constantinoiu și Istvan Deak sunt realizatorii celei mai ample campanii de presă pe tema frontieriștilor, prezentată atât în România, cât și peste hotare, căreia i-au dedicat site-ul frontieristii.ro.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol