Biblioteca Metropolitană București (BMB), în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), organizează, în perioada 18-20 octombrie 2023, la București, Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, BiblioPUBLICA, cu tema „Biblioteci pentru comunități incluzive”.
Deschiderea evenimentului
Evenimentul de deschidere va avea loc miercuri, 18 octombrie, la ora 10:00, la Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, din Strada Lipscani 84-90, care va găzdui toate lucrările și atelierele care vor avea loc, în cele trei zile de conferință.
Evenimentul aduce în prim-plan subiecte de interes pentru bibliotecile publice ale mileniului trei, abordând perspectivele unui context social contemporan, de găsire a unor soluţii pentru provocările și portunitățile comunităților incluzive, practici digitale incluzive, incluziune socială, incluziune culturală, design de spații incluzive, bibliotecile ca spații de sprijin pentru refugiați, comunitățile gazdă și minorități etnice, rolul bibliotecilor publice în educația nonformală, dialog incluziv, etc.
La eveniment participă peste 100 de bibliotecari ai bibliotecilor publice din întreaga țară, dar și invitați din Bulgaria, Republica Moldova și Serbia.
„Bibliotecile publice se confruntă cu o multitudine de provocări și tendințe, atât la nivel național, cât și la nivel regional și global, generate de avansul tehnologic, diversitatea culturală și de particularitățile structurilor sociale. Mai mult, incertitudinea și impredictibilitatea în creștere ne determină să gândim și să aplicăm noi paradigme de dezvoltare. Pentru implementarea priorităților profesionale menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții, avem nevoie de eforturi semnificative de incluziune digitală, culturală și socială a membrilor comunității”, declară Managerul Bibliotecii Metropolitane București, Ramona Mezei.
Evenimente conexe
„Ca parte din misiunea bibliotecilor, declarată la nivel internațional prin liniile directoare ale IFLA, bibliotecile au datoria de a contribui la construirea unui viitor sustenabil prin valorificarea diversității și promovarea incluziunii. Mai mult ca oricând, profesioniștii din bibliotecile publice sunt puși în situația de a răspunde la întrebări precum: Cum ar trebui să fie o bibliotecă incluzivă? Care sunt așteptările utilizatorilor de la o astfel de bibliotecă? De ce resurse are nevoie biblioteca pentru a crea punți de legătură între oameni, mediu și comunități diverse? În cele 3 zile de conferință, vom încerca să găsim răspunsuri, dar și să descoperim, împreună, care sunt inițiativele cheie care definesc bibliotecile publice, ca instituții pentru comunități incluzive”, declară Dragoș-Adrian Neagu, Președinte ANBPR.
Pe lângă lucrările plenare și atelierele tematice, în cadrul conferinţei mai sunt programate să aibă loc: vizionarea piesei de teatru „Doi pe o bancă”, la Teatrul de Comedie; o cină festivă, la Hanu` lui Manuc și o vizită documentară la Casa Memorială ”Tudor Arghezi” – Mărțișor.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol