29 martie 2024, 0:32

Consumul de zahăr, între plăcere și exces. Tot ce trebuie să știi despre drogul secolului XXI

Trăim într-o societate în care consumăm tot mai puțin alimente sănătoase. Lumea a fost împărțită în două: pe de-o parte de se află oamenii care trăiesc în state dezvoltate și care ajung să moară de la prea multă mâncare, în timp ce, de cealaltă parte a prăpastiei milioane de oameni mor anual din cauza malnutriției.

Organizația Mondială a Sănătății a numit obezitatea ca fiind o boală incurabilă, fiind și o primă cauză a ratei mortalității depășind-o pe cea a fumatului. Din anii `80 obezitatea s-a triplat în Europa. Și România face parte din acest document, iar datele nu sunt deloc îmbucurătoare: 30% dintre români suferă de obezitate , 20% sunt supraponderali, iar numărul copiilor cu probleme de greutate a crescut cu 18% în ultimii 10 ani, potrivit INS.

Generația copiilor XXL

Aceste date sunt mai mult decât îngrijorătoare. În Marea Britanie, de exemplu, obezitatea a generat o criză națională. Cifrele arată faptul că până în anul 2050, 90% dintre copii vor deveni adulți supraponderali sau obezi, dacă tendința creșterii consumului de alimente nesănătoase și bogate în zahăr se menține. Mai mult decât atât, specialiștii mai sunt de părere și că această generație de copii vor dezvolta în viitor probleme serioase de sănătate, fapt ce duce la o scădere drastică a speranței de viață.

Concluziile au fost trase în urma unor serii de documentare ce urmăresc șapte copii obezi pe parcursul a 10 ani de viață, la doar câțiva ani distanță, aceștia revin pentru a vedea cum se dezvoltă un copil supraponderal în Marea Britanie.

Industria servește zahăr cu kilogramul

Între timp, industria servește oamenilor zahăr în cantități incredibile, în ciuda tuturor direcțiilor sugerate de OMS. Potrivit recomandărilor specialiștilor, un adult nu ar trebui să consume zilnic mai mult de 25 de grame de zahăr (șase lingurițe de zahăr), iar gramajul pentru un copil să nu fie mai mare de 12 grame, adică echivalentul a trei lingurițe de zahăr.

Cu toate acestea, suntem departe de adevăr. Consumul mediu de zahăr este unul uriaș, un adult consumând în medie 82 de grame de zahăr pe zi, echivalentul a 20,5 linguri de zahăr, care în decursul unui an se transformă în 30 de kilograme.

Zahărul nu este doar în dulciuri, este în 80% din ingredientele și produsele de pe rafturile magazinelor. Grav este că pe măsură ce s-a dezvoltat industria alimentară, zahărul s-a strecurat subtil în bucătăriile noastre, fără ca măcar să ne dăm seama.

Îl regăsim sub denumirile de: dextroză, maltoză, glucoză, sucroză, fructoză, lactoză, maltodextrină, sorbitol, manitol, malitol, xylitol, sirop de porumb, nectar de agave, melasă, extract din malț de orz sau caramel. Industria inventând de-a lungul timpului mai mult de 50 de denumiri pentru acest aliment care ne face să cumpărăm din nou și din nou.

Așa se face că există zahăr în pâine, mezeluri, ketchup, muştar, bere, brânzeturi, ba chiar și în alimentele pentru nou năsuți. Dacă în anii 1960, se consumau la nivel mondial 49 milioane de tone, echivalentul a 1,8 kilograme pe persoană, astăzi se consumă 170 de milioane, adică 37 de kilograme de persoană.

Sucurile și sosurile sunt printre cele mai bogate în zaharuri alimente. O simplă linguriță de ketchup, poate conține până la patru grame de zahăr, iar un pahar de suc poate avea mai mult de 45 de grame.

Sursă Foto: thoughtco.com

Ce spun specialiștii

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, nutriționistul și consilierul sportiv Angel Fitness, una dintre cele mai cunoscute voci ale acestui domeniu în mediul online, ne-a vorbit despre greșelile pe care oamenii le fac în general, atunci când vine vorba de alimentație, dar și cum putem cuantifica zahărul pe care-l consumăm zilnic, astfel încât să nu cădem în extreme.

Editiadedimineata.ro: Românii sunt printre primii în topurile europene care măsoară rata obezității. Unde greșim și cum am putea reduce numărul celor care suferă din această boală?

Angel Fitness: „Obezitatea este o boală cronică, ceea ce înseamnă că nu apare peste noapte. Greșeala cea mai mare este că așteptăm până ajungem în punctul de obezitate. În acel moment procesul de slăbire va fi mult mai dificil, tocmai de asta mai puțin de 1% din persoanele obeze, care slăbesc până la o greutate normală, reușesc să-și păstreze greutatea pe o perioada mai lungă de un an. Soluția ar fi să luăm măsuri din timp. Dacă te oprești în punctul în care ai de slăbit 10 kg, în 3 luni poți scăpa de ele cu ușurință. Dacă ajungi în punctul în care ai de slăbit 20-25  kg procesul va fi mult mai îndelungat și evident, mult mai dificil atât psihic cât și fizic.”

Sursă Foto: facebook.com

Eitiadedimineata.ro: Un alt raport mai arată și faptul că rata copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani. Cum poate obezitatea să afecteze dezvoltarea propice a copiilor? Pot avea recurențe pe tot parcursul vieții?  

Angel Fitness: „Nu cred că pot pune suficient de mult accentul pe această problemă. Părinții trebuie să înțeleagă acest lucru. Copiii obezi vor fi predispuși la obezitate toată viața. Pe lângă asta, cu toate că sunt încă copii, speranța de viață va fi redusă, rezistența la insulină va fi ridicată, colesterolul și trigliceridele vor fi mărite. Obezitatea crește riscul pentru nenumărate boli. Ar fi foarte benefic să existe mai multe surse de informare, care să ajungă în atenția părinților, cu privire la alimentația copilului.”

Editiadedimineata.ro: Găsim zahăr în toate alimentele, însă Organizația Mondială a Sănătății recomandă o doză recomandata de maxim 6 lingurițe pe zi. Cum am putea contoriza cât zahăr consumăm într-o zi și cu ce alternativă sănătoasă l-am putea înlocui? 

Angel Fitness: „Cea mai simplă și mai la îndemână variantă ar fi folosirea unei aplicații mobile cu o bază de alimente verificată. Sunt multe aplicații de genul acesta, personal prefer MyFitnessPal, unde iți poți înregistra orice aliment, iar aplicația îți va spune cât zahăr ai consumat până la finalul zilei. Nu vrei să te complici? Cea mai simplă variantă ar fi să te ferești de alimentele procesate pe cât posibil. Încearcă să te ferești de dulciuri (evident), iaurturi îndulcite cu arome, sucuri, și să consumi o gamă de alimente cât mai naturale. Iaurturi simple, chefir, carne slabă, ouă, cereale integrale, oleaginoase, legume și fructe. De asemenea este important să adaugi și puțin efort fizic în această combinație. Nu trebuie să fie ceva complicat și nici măcar ceva organizat. Poți ieși cu bicicleta 2 ore pe săptămână cu familia sau la fotbal cu prietenii. Orice tip de mișcare te va ajuta și îți va îmbunătăți sănătatea.” 

Oamenii care au spus: stop! 

Consecințele consumului de zahăr în exces au devenit adevărate lecții de viață pentru persoanele care vor acum să dea un restart propriului stil de viață. Printre milioanele de oameni din lume care se luptă cu obezitatea există și câțiva care au pus piciorul în prag și care se luptă cu kilogramele și cu pofta de dulce. Printre ei se numără și zecile de persoane pe care Van Nistor, antrenor personal de fitness și nutriție, le-a ajutat în momente în care credeau că totul este în van. Editiadedimineata.ro a stat de vorbă cu acesta să afle cum reușește să-i motiveze pe oameni în momente cheie, când pofta de dulce distruge orice dietă.

Editiadedimineata.ro: Au existat momente în care persoanele pe care le-ați consiliat să aibă un breakdown emoțional în legătură cu pofta de a mânca ceva dulce? Cum au reușit să depășească aceste momente și cum i-ați motivat sa nu cedeze?

Van Nistor, antrenor personal: „Au existat momente în care persoanele pe care le consiliez au avut un breakdown emoțional în legătură cu pofta de dulce. Din fericire au reușit sa depășească aceste momente prin discuții cu mine în care accentuam concentrarea pe scopul nostru, acela de a avea corpul dorit.”

Sursă Foto: facebook.com/van.nistor

Editiadedimineata.ro: Care sunt principalele trei motive pentru care oamenii aleg sa scape de kilogramele în plus?

Van Nistor, antrenor personal: „Legat de primele 3 motive pentru care oamenii aleg să scape de kilogramele în plus, chiar am întrebat azi o parte din persoanele pe care le consiliez: principalul motiv e sănătatea, pentru multe persoane. După urmează: să arăt bine, să mă simt bine în pielea mea; sa amân procesul de îmbătrânire, să pregătesc corpul pentru o posibilă sarcină, pentru a putea juca tenis, pentru a putea face poze fără a avea rușinea că sunt grasă.”

Sursă Foto: treehugger.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol